Mitä tehdä kun tulee torjutuksi tai jätetyksi? Psykologin vinkit

Jätetyksi tuleminen

Ero ja erityisesti jätetyksi tuleminen on kova paikka. Eliittikumppanin toimitusta konsultoiva psykologi, Salama Marine kehottaa tutustumaan jätetyksi tulemisen psykologiaan omia sydänsuruja taltuttaessa.

Kuinka selvitä kun kumppani jättää? Sydänsurujen taltuttamiseen olemme kirjoittaneet jo aiemmin ajatuksia, mutta syvennymme nyt hieman tarkemmin torjutuksi ja jätetyksi tulemisen psykologiaan.

Miksi se sattuu, mitä se aiheuttaa ja miten siitä pääsee yli?

Ehkä, ja toivon mukaan, tämän ymmärtämisellä on sinulle hyötyä – oli sinun tapauksessasi kyseessä sitten ero tai treffailun alkuvaiheessa tapahtunut torjutuksi tuleminen.

Koska Salama Marine ei suomalaishenkisestä etunimestään huolimatta ole suomenkielentaitoinen, tässä toimituksemme suomennos hänen ajatuksistaan:

Erot eivät ole koskaan helppoja – erityisesti silloin, kun sinä et ole ollut eron alullepanijana. Ne tekevät hallaa ihmisen egolle ja itsetunnolle, sekä saavat tämän tuntemaan itsensä epävarmaksi.

Tänä päivänä ikään kuin koemme jatkuvasti pieniä tilanteita, jossa tulemme torjutuksi. Nykyajan sosiaalisen median aikakaudella ihmiset ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa ja näemme esimerkiksi, mikäli vastapuoli on lukenut viestimme. Kun vastausta ei kuulukaan, tunnemme olomme torjutuksi.

Tällainen pienikin torjutuksi tuleminen sattuu ja saa meidät tuntemaan itsemme herkäksi ja haavoittuvaiseksi.

Lue myös: 10 asiaa, joita ei kannata tehdä, kun kumppani jättää

Miksi torjutuksi tuleminen ottaa niin koville?

On mielenkiintoista ajatella, kuinka ihmisaivot ovat kehittyneet teknologian ja erityisesti sosiaalisen median myötä.

Luolamiesaikoina ihmiset elivät heimoissa oman turvallisuutensa tähden, koska yksin oli mahdotonta selviytyä villissä luonnossa. Tämän johdosta aivomme kehittivät varoitussysteemin, mikäli yhteisöstä ulossulkemisen vaaraa ilmenisi. Kyse oli selviytymisestä aivan kuin tänä päivänäkin tukeudumme yhteiskuntaan. Tästä syystä torjutuksi tuleminen on yhä niin vahva tunne ihmisessä vuosituhansienkin jälkeen.

Lue myös: Vinkit ujolle treffailijalle

Kuinka jatkaa torjutuksi tulemisen jälkeen?

On äärimmäisen vaikeaa hyväksyä torjutuksi tulemista jonkun toimesta, jota rakastit ja arvostit. Yksi asia on kuitenkin tärkeää muistaa eron tai torjutuksi tulemisen jälkeen – tapahtui se sitten romanttisessa suhteessa, kaverisuhteessa tai vaikka työelämässä:

Kyseessä on useimmiten syyt, joihin sinä itse et voi vaikuttaa. Se vastapuoli ei yksinkertaisesti tuntenut sinua kohtaan samalla tavalla. Älä käytä liikaa aikaa ja energiaa miettimällä ja kysymällä itseltäsi, että miksi suhde ei toiminut. On erittäin epätodennäköistä, että pääset tällä pohdinnalla mieluisaan lopputulemaan. On parempi hyväksyä tilanne ja siirtyä eteenpäin.

Lue myös: 4 yleisintä syytä eroon

Eron jälkeen sinun täytyy palauttaa itseluottamus ja antaa omalle egolle pientä boostia. Psykologi Guy Winch neuvoo;

”Kirjoita ylös lista sinun omista positiivisista ominaisuuksistasi. Kun kirjoitat ne paperille, huomaat kuinka paljon hyviä ominaisuuksia sinulla on tarjota jollekin toiselle ihmiselle suhteessa. Tämä auttaa sinua ymmärtämään sen tosiasian, että joku muu tulee arvostamaan näitä ominaisuuksia. Moni tuntee eron jälkeen, että he eivät ole enää minkään arvoisia – kenellekään. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa omat hyvät ominaisuudet tänä vaikeana aikana.”

Kukaanhan ei halua tulla torjutuksi – oli kyseessä sitten kumppani tai yhteiskunta. Tästä huolimatta, kaikki meistä niitä kokevat, mutta niistä myös päästään yli.

Saatat haluta jatkaa sen ihastuksesi tai kumppanisi ”jahtaamista”, mutta on järkevämpää kääntyä niiden puoleen, jotka välittävät sinusta ja auttavat sinua tämän kivuliaan vaiheen yli. Oli kyseessä sitten perhe, ystävät tai jopa työkaverit – heidän tukensa antaa sinulle voimaa hyväksyä tilanne ja katsoa kohti tulevaisuutta. Tämä auttaa sinua rakentamaan vaurioitunutta itsetuntoasi, koska voit olla läheistesi kanssa juuri sellainen kuin olet. Ajan myötä olet taas avoin uudelle rakkaudelle.

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole