Läheisriippuvuus & parisuhde – 12 merkkiä, että saatat olla sellaisessa

Läheisriippuvainen parisuhde

Millainen on parisuhde, jossa toinen osapuoli – mies tai nainen – on läheisriippuvainen? Tässä artikkelissa tyypillisimpiä läheisriippuvaisen oireita ja tapoja.

Läheisriippuvainen parisuhde on kuin yksipuolinen suhde, jossa toisen itsetunto ja emotionaaliset tarpeet ovat täysin riippuvaisia kumppanista.
Sana läheisriippuvainen on tunnettu jo vuosikymmeniä. Alun perin termiä käytettiin alkoholistien puolisoihin ja sittemmin tutkijoille selvisi, että se on paljon muutakin, ja väestön keskuudessa paljon yleisempää kuin luultiin.

Läheisriippuvuuden oireet voivat pahentua, jos niitä ei hoideta. Tutkijoiden mukaan hyvä uutinen on se, että oireita on mahdollista helpottaa, mikäli henkilö itse tunnistaa ongelman olemassaolon. Mahdollisissa parisuhdeongelmissanne on siis toivoa paremmasta!

Avioliitto- ja perheterapeutti Darlene Lancer kirjoitti PsychCentral-sivustolle tyypillisiä merkkejä ja oireita, joita läheisriippuvuuteen kuuluu:

1. Alhainen itsetunto

Tunne siitä, että ei ole tarpeeksi hyvä tai vertailemalla itseään jatkuvasti muihin, on merkki huonosta itsetunnosta.

2. Ihmisten miellyttäminen

On ihan OK, jos haluaa miellyttää jotain josta välittää, mutta läheisriippuvaiselle tämä tapahtuu oletuksena. Hänen on vaikeaa kieltäytyä mistään. Hän uhraa omat tarpeensa tehdäkseen palveluksen toisille ihmisille.

3. Ei tunnista rajoja

Meillä ihmisillä on kuvitteelliset rajat välissämme; niillä erotellaan mikä on omaa ja mikä on jonkun toisen. Esimerkiksi oma keho, rahat ja omaisuus, mutta myös tunteet, ajatukset ja tarpeet. Tässä kohtaa läheisriippuvaisella on ongelmia erotella mikä on omaa ja mikä jonkun toisen.

4. Voimakkaat reaktiot

Johtuen noista edellä mainittujen rajojen puutteesta, läheisriippuvainen reagoi muiden ajatuksiin ja tunteisiin. Jos rajat olisi olemassa, hän tunnistaisi, että se oli vain toisen mielipide eikä niin vahvasti häneen itseensä liittyvä asia.

5. Huolehtiminen

Toinen oire rajojen puuttumiseen liittyen, hän saattaa huolehtia toisista ihmisistä ennen itsestään huolenpitoa. On OK tuntea empatiaa ja sympatiaa toisia kohtaan, mutta ongelma asiasta tulee, kun itsestään ei muista huolehtia. Itse asiassa, heidän on pakko auttaa ja saattavat tuntea tulleensa torjutuksi, mikäli se toinen ihminen ei halua apua.

6. Kontrolloiminen

Tilanteiden tai ihmisten kontrolloiminen saa läheisriippuvaisessa aikaa turvallisuuden tunteen. Itse asiassa, toisista huolehtimista voidaan käyttää toisen kontrolloimiseen ja manipuloimiseen. (Lue myös: Onko mustasukkaisuus riesa vai todiste rakkaudesta?)

7. Kommunikointiongelmat

Läheisriippuvaisella on vaikeuksia kommunikoida ajatuksia, tunteita ja tarpeita.

8. Pakkomielteet

Läheisriippuvuudesta kärsivät viettävät paljon aikaa ajatellen muita ihmisiä ja ihmissuhteita. Tämä johtuu heidän läheisyyden kaipuustaan, ahdistuksesta ja pelosta.

9. Riippuvuus

Samoin, hänellä on tarve, että muut ihmiset pitävät hänestä, jotta hän voisi olla sujut itsensä kanssa. Torjutuksi tulemisen pelko on suuri. Joidenkin läheisriippuvaisten pitää aina olla parisuhteessa, koska he tuntevat masennusta ja yksinäisyyttä, kun he ovat yksin pidemmän aikaa. Tästä johtuen läheisriippuvaisen on vaikea lopettaa parisuhde, vaikka suhde olisi kuinka huono.

10. Ongelman kieltäminen

Yksi ongelma läheisriippuvuuden parantamisessa on se, että siitä kärsivä ei välttämättä koe omaavansa mitään ongelmaa. Eli ongelma kielletään, joten avun hankkiminen olemattomaan vaivaan on erittäin epätodennäköistä.

11. Intimiteettiongelmia

Onko sinulla tai kumppanillasi vaikeaa olla avoin ja lähellä toista intiimissä parisuhteessa? Johtuen häpeästä ja rajojen puutteesta, läheisriippuvainen saattaa tuntea, että häntä arvostellaan, hän tulee torjutuksi tai jopa jätetyksi.

12. Tunne-elämän ongelmat

Kuten ylempää lienee käynyt ilmi, on läheisriippuvaisella monimuotoisia tunne-elämän ongelmia. Häpeä ja huono itsetunto luovat ahdistusta ja arvostelun, torjutuksi tai hylätyksi tulemisen pelkoa. Pelkoa virheiden tekemisestä, epäonnistumisesta ja tunnetta loukussa olemisesta, oli henkilö sitten lähellä toista tai yksin.

Siinä tuli tyypillisiä läheisriippuvaisen ihmisen oireita ja tapoja. Mikäli läheisriippuvuus nakertaa parisuhdettasi, on syytä alkaa tekemään asialle jotain: kenties yrittää ymmärtää ongelmaa tarkemmin opiskelemalla itsehoito-oppaita ja/tai vertaistuen hakemista tai terapiaa.

Tietoa kirjoittajasta: EliittiKumppanin verkkotoimitus

EliittiKumppanin verkkotoimituksen tiimi kirjoittaa ajankohtaisia artikkeleita nettideittailusta, sinkkuelämästä ja parisuhteista.

Katso lisää artikkeleita EliittiKumppanin verkkotoimitus