Lapsen hankkiminen yksin on yhä yleisempää

Lapsen hankkiminen yksin

Haluaisitko saada lapsen, mutta sitä sopivaa kumppania ei ole vieläkään löytynyt? Suomessa on yli miljoona yksin asuvaa, joten on erittäin suuri todennäköisyys, että et ole ajatustesi kanssa yksin.

Ensin hieman uutisia maailmalta:

Brittilehti Independent uutisoi hiljattain sikäläisestä spermapankista, joka julkaisi uuden älypuhelinsovelluksen nimeltään ”Order a Daddy”.

Kyllä vain – sieltä naiset voivat shoppailla spermanlähteitä (eli miehiä) älypuhelimen ruudulta näiden pituuden, koulutuksen, etnisen taustan ja esimerkiksi silmien värin perusteella.

Tällaisten design-vauvojen tekeminen taatusti jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Jos kuitenkin mennään hieman arkisempiin aiheisiin ja suomalaisten yksinhuoltajaperheiden asioihin:

Tänä päivänä 20 % suomalaisista perheistä pitää sisällään vain yhden vanhemman.1 Myös yksin lapsen hankkivien äitien lukumäärä on tuplaantunut vuosien 2005-2012 välillä.2

Perheitä on siis mitä monimuotoisimpia ja yhteiskunta sitä myötä tullut yhä “hyväksyvämmäksi” esimerkiksi yksinhuoltajaperheitä ja jopa yksin lapsia hankkivia kohtaan.

Lue myös: Miten selvitä avioerosta?

Mitä haasteita on lapsen hankkimisessa yksin?

Täysin yksin et lapsen kanssa tule selviämään – ainakaan mikäli haluat säilyttää mielenterveytesi. Tarvitset siis hyvän tukiverkoston; ystävien ja perheen tuen. Myös monella yksinhuoltajalla on suuri tarve vertaistuelle.

Ja mainittakoon tasa-arvon nimissä; mikäli olet mies ja haluat hankkia yksin lapsen, kannattaa lukea kansanedustaja Jani Toivolan kokemuksia ja haastatteluita aiheesta. Myös miehen on siis mahdollista hankkia lapsi yksin tai jakaen huoltajuus sovussa lapsen äidin kanssa.

Entä ovatko työ- ja talousasiasi sillä mallilla, että voit hankkiutua raskaaksi ja yksinhuoltajaäidiksi? Yh-äidin työmäärä pienen lapsen kanssa on jo suuri, joten siihen lisäksi taloudellinen stressi ja huoli eivät taatusti helpota elämää.

Henkisesti ja käytännönläheisesti valmistautumatta lapsen hankintaan ei siis kannata ryhtyä.

Lue myös: Testaa oletko valmis uuteen parisuhteeseen

Yksinhuoltajaksi vai odotanko vielä sitä oikeaa kumppania?

Jotkut eivät voi kuvitellakaan parisuhdetta, mutta haluavat lapsen. Heille keinohedelmöitys lienee selvää pässinlihaa.

Jos kuitenkin ajatuksissasi/haaveissasi on edelleen sen miehen tai naisen löytäminen, silloin yksin keinohedelmöitykseen meno tuskin on vielä oikea valinta sinulle. Tästä onkin kätevä kääntää puhe meidän palveluumme:

Eliittikumppanissa on käytössä persoonallisuustesti kumppanin haun tukena. Siinä kysytään lähes 300 kysymystä, joista yksi koskee omien lapsien hankintaa (tai adoptoimista). Kysymys kuuluu, haluatko saada omia lapsia (tai adoptoida). Teimme otoksen reilun 50 000 jäsenen täyttämistä tiedoista ja listasimme Suomen lapsiystävällisimmät sinkkukaupungit:

Lapsihalukkaimmat sinkut

Jos siis unelmasi isän, äidin ja lasten muodostamasta perheestä vielä on olemassa, nyt on aika ruveta töihin, eli etsimään seuraa netistä (tai miksei sieltä kieli- tai kokkauskursseilta tai muista arjen tilanteista, jossa tapaa uusia ihmisiä.

Lähteet

1 http://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaestontutkimuslaitos/tilastoja/perheet/yksinhuoltajaperheet_suomessa/

2 http://www.yvpl.fi/fileadmin/tiedostot/yksin_aidiksi.pdf

The Top 7 Single Mom Problems

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole