Minä rakastan sinua –opas (rakkausvertailussa Suomi vs. muu Eurooppa)

Minä rakastan sinua

Olemme täällä Eliittikumppanin toimituksessa pohtineet tätä ilmiötä nimeltään rakkaus nyt monelta kantilta. Tällä kertaa kerromme milloin rakkauttaan kannattaa tunnustaa ja kuinka usein – perustuen sadoilta suomalaisilta kerättyyn tutkimustietoon.

Tutkimme hiljattain Eliittikumppanin ja sen eurooppalaisten sisarsivustojen jäsenten mielipiteitä rakkauden osoittamisesta uudessa ja pidemmälle edenneessä parisuhteessa.

Olit sitten sinkku, tuoreessa tapailusuhteessa tai pitkässä parisuhteessa – ota tästä artikkelista vinkit korvan taakse, niin osaat käyttää näitä maagisia sanoja ”oikein”.

Älä sano ”minä rakastan sinua” liian pian

Jos olet sinkku tai tuoreessa parisuhteessa, on turvallisinta pidätellä noita kolmea sanaa ennen kuin ne päästää ilmoille. Usko pois – sillä voidaan jopa pilata alkava suhde. Kysyimme nimittäin seuraavaa:

Milloin uudessa parisuhteessa olisi sopivaa sanoa “minä rakastan sinua” ensimmäisen kerran?

 • 1 viikon jälkeen 9 %
 • 1 kuukauden jälkeen 40 %
 • 6 kuukauden jälkeen 39 %
 • 1 vuoden jälkeen 8 %
 • 2 vuoden jälkeen 4 %

Kyselymme1 mukaan voisi siis todeta, että sopivin aika sanoa ”minä rakastan sinua” ensimmäisen kerran voisi olla tuossa 1-6 kuukauden sisällä seurustelusuhteen alkamisesta. Olettaen tietysti siis, että rakastat tätä henkilöä.

Vaikka olisit niin rakastunut, että sukat pyörivät jaloissasi, ei rakkauttaan kannata tunnustaa liian hätäisesti. Tämän vinkin tueksi hieman tutkimustuloksia:

Oletko joskus menettänyt kiinnostuksen uutta treffikumppania kohtaan, mikäli tämä on tunnustanut rakkauttaan liian aikaisin?

 • Kyllä 39 %
 • En 61 %

Lähes puolet ovat siis joskus kokeneet liian hätäisen rakkaudentunnustamisen negatiivisena asiana.

Maltti on valttia – on parempi antaa uuden suhteen kypsyä rauhassa. Kun aika on oikea, rakkaudentunnustukset kyllä tulevat molemmilta osapuolilta kuin itsestään.

Lue myös: 13 yllättävää faktaa rakkaudesta

Näin eurooppalaiset tunnustavat rakkautta ja romantiikkaa

Vanhat stereotypiathan ehdottavat, että suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Rakkauden tunnustaminen sanallisesti ei kenties ole ollut suomalaisten miesten vahvinta alaa.

Tutkimme hiljattain sitä, kuinka monta kertaa eri maalaiset ihmiset haluaisivat kuulla ”minä rakastan sinua” kumppaniltaan parisuhteessa. Kyselyyn2 osallistui yli 8000 Eliittikumppanin ja sen eurooppalaisten sisarsivustojen jäsentä.

Tutkimuksesta selvisi seuraavaa:

Suomalaisista sinkuista vain 12 % haluaisi kuulla “minä rakastan sinua” tulevaisuuden kumppaniltaan joka päivä.

Ranskassa puolestaan jokapäiväisiä rakkaudentunnustuksia odotti kumppaniltaan 46 % ihmisistä!

Katso kaikkien tutkimukseen osallistuneiden maiden vastaukset oheisesta infograafista (klikkaamalla avautuu suuremmaksi):

Rakkausvertailu infograafi

Suomessa ei siis olla aivan Euroopan epäromanttisimpia. Suomalaisia vähemmän jokapäiväisiä rakkaudentunnustuksia kaipaavat alankomaalaiset (10 %) ja belgialaiset (11 %).

Tässä vielä suomalaisten sinkkujen vastaukset:

Kuinka usein kumppanisi tulisi kertoa, että hän rakastaa sinua?

 • Päivittäin 12 %
 • Muutaman kerran viikossa 26 %
 • Viikottain 24 %
 • Kuukausittain 18 %
 • Kerran vuoteen 5 %
 • Ei koskaan (ei tarvita sanoja, tiedän, että hän rakastaa minua) 15 %

Moni ei kaipaa koskaan näitä sanoja kumppaniltaan, mutta paras käytäntö lienee tutkimustulosten perusteella 1-3 kertaa viikossa.

Kysyimme myös mitä ihmiset pitävät kukkien saamisesta kumppaniltaan. Naiset ovat tunnetusti enemmän kukkien perään, mutta kartassa näkyvä prosenttiluku sisältää molemmat sukupuolet. Suomessa kiinnostus kukkia kohtaan on niin ikään melko pientä (28 %) siinä missä ranskalaiset ovat vertailun kukkahalukkaimpia (65 %).

Milloin sinä olet viimeksi sanonut kumppanillesi ”minä rakastan sinua”? Jos tauko on venähtänyt pidemmäksi, muista osoittaa rakkautta kumppanillesi jo tänään!

Lähteet

1 Kyselyyn osallistui 304 Eliittikumppanin sinkkujäsentä, joista 66 % naisia.

2 Kyselyyn osallistui 8725 Eliittikumppanin ja sen sisarsivustojen eurooppalaista jäsentä. Eliittikumppanin osuus: 361 sinkkujäsentä, joista 68 % naisia.

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole