Yhden yön juttu – puolesta vai vastaan? 5 faktaa!

Yhden yön juttu

Yhden yön suhteet voivat olla mukava piristys sinkkuelämään, mutta toisille ne puolestaan eivät sovi ollenkaan. Esittelemme 5 tutkimuksiin pohjautuvaa faktaa yhden yön jutuista.

Kaupunkien yökerhoissa ja baareissa – ja tätä nykyä myös tietenkin tietyissä netin deittisovelluksissa – solmitaan tuhansia yhden illan suhteita joka viikko.

Moni yhden illan suhteeksi tarkoitettu hauskanpito on tosin venähtänyt ihan oikeaksi parisuhteeksi ja jopa perheenperustamiseen asti.

Mutta mitä sitten, kun yhden yön seksisuhteista tulee säännöllinen tapa ja ne jopa kaduttavat kerta toisensa jälkeen? Listasimme Yourtango.comin avulla 5 tutkimuksiin perustuvaa mielenkiintoista faktaa yhden yön suhteista:

1. Miesten ja naisten ero asenteessa yhden illan suhteita kohtaan

Eräässä tutkimuksessa1 kysyttiin yli 3300 mieheltä ja naiselta (iältään 17 – 40 vuotta) näiden suhtautumisesta irtoseksiin. Puolilla heistä oli ollut joskus yhden yön juttu. Heiltä kysyttiin, miltä heistä tuntui tämän yhden yön suhteen jälkeen. Jäikö heille positiivinen fiilis yön jälkeen? Vastaukset näyttivät tältä:

  • 80 % miehistä ja..
  • 54 % naisista sanoivat kokemuksen olleen positiivinen.

Negatiivisia tuntemuksia kokeneilla naisilla tyypillisiä vastauksia olivat seuraavanlaisia: ”minusta tuntui halvalta”, ”olin järkyttynyt”, ”minusta tuntui alistetulta, sain itseni näyttämään halvalta ja helpolta, kadun!”

Eli mikäli idea tuntuu illan huumassa hyvältä, saattaa aamulla fiilis olla kovin toisenlainen.

Lue myös: Näitä asioita miehet ja naiset haluavat parisuhteessa

2. Yhteys mielenterveyden ja yhden yön juttujen välillä

Jotkut ajelehtivat yhden yön suhteesta toiseen vaikka kokevat aina syyllisyydentunnetta tai katumusta niiden jälkeen. Mistä tällainen käytös sitten johtuu?

Eräässä tutkimuksessa2 tutkittiin 10 000 ihmisen seksuaalista käyttäytymistä ja mielenterveyttä. Ne, jotka olivat teini-iässä tunteneet masentuneisuutta, tai jopa ajatelleet itsemurhaa, olivat todennäköisemmin harrastaneet seksisuhteita myöhemmin aikuisina. Myös seksiriippuvuus usein yhdistetään stressiin, ahdistuneisuuteen tai masennukseen.

3. Ovatko yhden yön suhteet geeneissä?

Jälleen tutkimustulosten äärelle:

Tutkimuksessa3 tutkittiin geeniä nimeltään DRD4, joka vaikuttaa dopamiinin määrään aivoissa, joka on liitetty ADHD:hen, alkoholismiin, jatkuviin riskinottoihin, kuten juhlimiseen ja uhkapelaamiseen.

181 nuoren aikuisen seksuaalista historiaa tutkittiin ja ryhmästä 43 todettiin positiiviseksi tätä DRD4-geeniä kohtaan. Heillä oli 50 % korkeampi esiintyvyys pettämiseen.

Geenit eivät tietenkään kaikkea määrittele, mutta tutkimukset osoittavat, että yhden yön juttuihin liitetty riskinottoherkkyys saattaa olla geeneissä!

4. Näistäkö merkeistä tunnistaa yhden yön juttujen harrastajan?

Mistä tunnistaa ihmisen, joka harrastaa seksisuhteita? Brittiläistutkimuksen4 mukaan ”viehättävän feminiiniset” naiset sekä maskuliinisen näköiset miehet halusivat epätodennäköisemmin vakavaa parisuhdetta.

Toisen tutkimuksen mukaan naisten kohdalla leveä lantio on merkki vapaamielisyydestä seksisuhteita kohtaan. Eli mikäli olet mies ja haet yhden yön seuraa, katsele leveälanteisten naisten suuntaan.

5. Miehet laskevat standardejaan, naiset nostavat

Tämän tutkimuksen5 mukaan yöelämässä naiset ovat nirsoja ja miehet eivät. Naiset huolivat yhden yön suhteeseensa vain hyvännäköisiä miehiä, mutta miehet ovat valmiita lähtemään sänkyyn vähemmän viehättävän seuralaisen kanssa.

Ehkä miehet ovat vain parempia juomaan seuralaisensa kauniiksi – ken tietää.

Lue myös: Tällaista on hyvä seksi – 8 asiaa

Loppusanat

Emme siis lähde moralisoimaan mitään yhden yön jutuista. Moni sinkku niistä saa piristystä rakkauselämään, mutta kuten kohdassa 1 käy ilmi, niistä voi koitua myös huonoa omatuntoa. Mikäli kuitenkin haluat keskittyä vakavamman parisuhteen löytämiseen, jatka lukemalla esimerkiksi nämä 5 vinkkiä seuranhakuun!

Lähteet

http://www.yourtango.com/2014217510/hooking-up-casual-sex-facts-science-one-night-stands

1 http://www.livescience.com/2678-realities-night-stands-revealed.html

2 http://www.tandfonline.com/toc/hjsr20/current#.VbpNkzBVhBd

3 http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0014162

4 http://www.ehbonline.org/article/S1090-5138%2808%2900003-2/abstract

5 http://traffic.pubexchange.com/a/40803919-7920-4ef0-9a44-e69c5ecd4ff8/1405ae46-3eb2-4e15-9dfb-5397efc39bad/http%3A//www.huffingtonpost.com/2014/04/28/wide-hips-women-sex-partners_n_5225956.html%3Futm_source%3Dyourtango.com%26utm_medium%3Dreferral%26utm_campaign%3Dpubexchange_article

6 http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12110-009-9067-3

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole