Tutkimus: Ainoat lapset eivät olekaan itserakkaita ja omahyväisiä

Sisarusaseman vaikutus persoonallisuuteen

Berliini, 29.04.2013 – Oletko ainoa lapsi, esikoinen, keskimmäinen vai kuopus? Internetin deittipalvelu ELIITTIKUMPPANIn suomalaisten sinkkujen keskuudessa tekemä tutkimus romuttaa vanhoja ennakkoluuloja eri sisarusasemassa varttuneista. Yllättäen ainoilla lapsilla onkin negatiivisin kuva itsestään, kuopuksilla taas positiivisin – ja parhaiten sopusointuiseen parisuhteeseen soveltuvat keskimmäiset.

ELIITTIKUMPPANI kysyi jäseniltään itsearviota eri persoonallisuuspiirteistä sekä heidän sisarusasemaansa, koulutustasoa ja ammatillista menestystä. Kyselyyn vastasi 245 suomalaista sinkkua.

Perheen nuorimmaisena kasvaneet liittivät itseensä eniten positiivisia mielikuvia. He arvioivat olevansa ahkeria (77%), menestyneitä (55%) ja hurmaavia (61%). ”Nuorimmaiset saavat usein suuren osan vanhempien ja isompien sisarusten huomiosta. Heitä stimuloidaan älyllisesti ja heidän oppimisprosessejaan tuetaan, mikä voi todella auttaa heitä saavuttamaan parempia tuloksia mm. opinnoissa. Toisaalta heitä myös kehutaan, suojellaan ja hemmotellaan erityisen paljon. Näin voi syntyä jopa yltiöoptimistinen omakuva”, selittää ELIITTIKUMPPANIn parisuhdeasiantuntija Lisa Voigt.

Usein itserakkaiksi ja omahyväisiksi lokeroidut ainoat lapset sen sijaan luokittelivat itsensä yllättäen kaikilla asteikoilla negatiivisimmin. Harmoniahakuisuudessa he olivat kuitenkin ehdotonta kärkeä (70%). ”Vanhemmat saattavat kasata liikaa toiveita ainokaisen niskaan. Heiltä vaaditaan aina vain parempia saavutuksia, ja mikään ei tunnu riittävän. Ainokaisten korkea harmoniahakuisuus johtuu muun muassa halusta täyttää toisten odotukset”, arvioi Lisa Voigt.

Ahkeruudessa nuorimmaisten omakuva ilmeisesti pitää paikkansa. Sitä mitattiin koulutustasolla, ja heistä 45% olikin korkeasti koulutettuja. Ainoista lapsista korkeasti koulutettuja oli vain 20%. Ammatillisessa menestyksessä eroja ei kuitenkaan enää löytynyt, vaikka nuorimmaiset oman arvionsa mukaan olivat huomattavasti menestyneempiä (55%) kuin ainoat lapset (35%). Kyselyyn vastanneista johtavassa asemassa työelämässä oli 60% sekä kuopuksista että ainoista lapsista.

Ahkeruutta ja menestystä väheksymättä sinkkuja tietysti kiinnostaa, kuka on paras kumppani harmoniseen ja sopusointuiseen parisuhteeseen: ainoa lapsi, esikoinen, keskimmäinen vai kuopus? Näiden tutkimustulosten valossa kannattaa valita keskimmäinen lapsi. He arvioivat itsensä sekä valmiiksi tekemään kompromisseja (73%) että harmoniahakuisiksi (67%). Kannattaa tietysti muistaa, että itsearvio saattaa erota ulkopuolisten mielipiteestä.

Tutkimukseen osallistui 245 ELIITTIKUMPPANIn suomalaista jäsentä. Keski-ikä: 47 vuotta.

Tietoa kirjoittajasta: EliittiKumppanin verkkotoimitus

EliittiKumppanin verkkotoimituksen tiimi kirjoittaa ajankohtaisia artikkeleita nettideittailusta, sinkkuelämästä ja parisuhteista.

Katso lisää artikkeleita EliittiKumppanin verkkotoimitus