Viisi persoonallisuuspiirrettä: neuroottisuus

Neuroottisuus

Oletko lukenut oman persoonallisuusprofiilisi ja haluat tietää lisää yksittäisistä persoonallisuuspiirteistä? Tässä ELIITTIKUMPPANIn Neuvonta-osiossa kerrotaan lisää aiheesta. Saat täältä tärkeimmät tiedot persoonallisuuspsykologian viidestä ulottuvuudesta eli ekstroversiosta, avoimuudesta, ystävällisyydestä, neuroottisuudesta ja tunnollisuudesta.

Rakkaus, ilo, suuttumus, suru – meillä kaikilla on lukuisia tunteita, jotka koemme eri tilanteissa enemmän tai vähemmän voimakkaasti.

Vaikka kaikilla on samoja tunteita, käsittelemme niitä eri tavoin. Joillakin ihmisillä tunteet ovat vahvasti hallinnassa kun taas toiset antavat tunteiden viedä.

Neuroottisuus-ulottuvuus kuvaa ihmisen tunteiden vakautta. Yhdessä päässä ovat hyvin hallitut ihmiset ja toisessa päässä erittäin herkät ja helposti kiihtyvät.

Tunteiden vuoristorata

Erityisen herkät ihmiset kokevat elämän ala- ja ylämäet voimakkaammin kuin hallitut ihmiset. Positiivisissa tilanteissa he suorastaan pursuavat elämäniloa ja nauttivat hetkestä, mutta surullisissa tilanteissa tunteet saattavat ottaa ylivallan. He ovat usein huolissaan ja epävarmoja ja tuntevat olonsa haavoittuvaisiksi.

Sinä sijoitut todennäköisesti melko korkealle neuroottisuus-asteikolla, jos et surullista elokuvaa katsoessasi pysty hillitsemään itseäsi vaan alat itkeä.

Peruskallio

Erityisen vakaat ihmiset puolestaan reagoivat tunteellisiin tilanteisiin tavallisesti hyvin hallitusti. He eivät anna tunteiden viedä itseään vaan pyrkivät hallitsemaan niitä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he olisivat kylmiä tai tunteettomia. He pystyvät yhtälailla jakamaan herkät tilanteet toisten kanssa eivätkä pelko ja epävarmuuskaan ole heille vieraita.

Heille on kuitenkin tyypillistä pitää päänsä kylmänä. He vaikuttavat horjumattomilta ja säteilevät varmuutta vaikeissa tilanteissa. Nämä neuroottisuus-ulottuvuuden alapäähän sijoittuvat ihmiset ovat tasaisempia ja rauhallisempia ja tunteiltaan vakaampia.

Nämä kuvatut tapaukset ovat ulottuvuuden ääripäät. Tosiasiassa neuroottisuus voi ilmentyä monenasteisena. Kun neuroottisuusarvosi yhdistetään muihin neljään persoonallisuuspiirteeseesi, saadaan tarkka ja moniulotteinen kuva persoonallisuudestasi.

Tietoa kirjoittajasta: Stephanie Wood

Katso lisää artikkeleita Stephanie Wood