Viisi persoonallisuuspiirrettä: tunnollisuus

Persoonallisuuden piirre: tunnollisuus

Oletko lukenut oman persoonallisuusprofiilisi ja haluat tietää lisää yksittäisistä persoonallisuuspiirteistä? Tässä ELIITTIKUMPPANIn Neuvonta-osiossa kerrotaan lisää aiheesta. Saat täältä tärkeimmät tiedot persoonallisuuspsykologian viidestä ulottuvuudesta eli ekstroversiosta, avoimuudesta, ystävällisyydestä, neuroottisuudesta ja tunnollisuudesta.

Tunnollisuus on persoonallisuuspiirre, joka liittyy asioiden suunnitteluun, järjestämiseen ja toteuttamiseen. Yleisesti tunnollisuus kuvaa tapaasi hoitaa sinulle kuuluvat tehtävät.

Täydellisyydentavoittelu

Tunnollisuus on sinussa vahvana esillä, mikäli rakastat järjestystä, olet hyvin kurinalainen, luotettava, kunnianhimoinen ja ammattimainen, pysyt aina aikataulussa ja olet suorituskeskeinen.

Käytöksesi on johdonmukaista. Työssäsi etenet järjestelmällisesti ja perusteellisesti kohti tavoitettasi. Ihmissuhteissa sinulle on tärkeää määritellä tietyt rajat ja säännöt ja pitää niistä kiinni.

Tunnollisuus ja priorisointi

Jos sijoitut tunnollisuusasteikolla keskelle, toimit varovaisuuden ja huolettomuuden välimaastossa. Joillakin elämänalueilla olet luonut itsellesi selkeän säännöstön, jossa pitäydyt tarkasti. Toisissa tilanteissa puolestaan pystyt toimimaan hyvin joustavasti.

Kun edessäsi on jokin tehtävä, laadit itsellesi selkeän ja loogisen toimintasuunnitelman, mutta olet kuitenkin aina valmis myös luopumaan siitä. Jos olet esimerkiksi päättänyt järjestää kellarin tänä viikonloppuna, ei ole mitenkään poissuljettua, että siirrätkin homman seuraavalle sateiselle viikonlopulle.

Kaaoksen rajoilla

Jos sinulla puolestaan on vähäisempi arvo tunnollisuudessa, sinua voi kuvata huolettomammaksi, mutta joskus myös epäluotettavaksi. Sinulle tietyn tehtävän täyttäminen on kyllä tärkeää, mutta aikataulu ja toteutus saattavat joustaa paljonkin. Elämäsi kulkee usein arvaamattomia polkuja, etkä välttämättä ole kovin johdonmukainen.

Täytät sinulle kuuluvat tehtävät useimmiten myöhässä mutta sitäkin luovemmin. Sinulla on kyky löytää epätavallisia ratkaisuja. Toisin kuin hyvin tunnolliset ihmiset, sinä osaat ottaa elämän huolehtimatta, päivä kerrallaan, ja ottaa vastaan sen, mitä elämä antaa.

Ihmisen persoonallisuus koostuu tietenkin vasta kaikkien viiden ulottuvuuden yhteispelistä. Yhdessä muiden neljän piirteen kanssa persoonallisuudestasi voi saada moniulotteisen kuvan.

Tietoa kirjoittajasta: Stephanie Wood

Katso lisää artikkeleita Stephanie Wood