Miehen haluttomuus – vaiettu parisuhdeongelma?

Miehen haluttomuus

”Joskus miehen haluttomuus näkyy parisuhteessa joka päivä ja joka asiassa. Toisinaan taas ainoastaan seksi ei suju tai toinen on siinä haluton,” seksuaaliterapeutti ja Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikan Poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen toteaa.

Halujen epätasapaino miestenkin ongelma

Haluttomuus parisuhteessa mielletään tavallisesti naisten vaivaksi. Naisten haluttomuus on yleisempää, mutta halun puute ei ole yksinomaan naisten pulma: jopa kymmenessä prosentissa tapauksista nainen haluaa enemmän kuin mies.2

Erityisesti miehillä ikä tuo mukanaan muutoksia.

– Jollekulle saattaa iän myötä riittää harvemmin, toiselle taas riittävät pienetkin teot seksin suhteen. Kun näitä muutoksia tapahtuu, saattaa kumppani kokea asian haluttomuutena. Jos muutoksista, tapahtuivat ne missä iässä tahansa, ei päästä jostain syystä puhumaan, syntyy epätietoisuutta, joka saattaa aiheuttaa loukattuja tunteita. Loukatut tunteet taasen johtavat usein haluttomuuteen niin naisilla kuin miehilläkin, Lehtonen muistuttaa.

”Miehen haluttomuus on varsin paljon naisen haluttomuuden kaltaista. Suuria eroja ei ole. Jokainen ihminen, huolimatta sukupuolesta tai iästä, on joskus haluton.”

Lue myös: Hyvä seksi – 8 askelta parempaan rakkauselämään!

Haluttomuuden hoitoon keskustelua ja kärsivällisyyttä

Keskusteleminen haluttomuudesta ja seksistä parisuhteessa on Lehtosen mukaan kaiken lähtökohta. Toisinaan halun puutteeseen auttaa kuitenkin suora toiminta.

– Lähde tekemään toisen kanssa niitä seksuaalisia asioita, joista molemmat ovat nauttineet aiemmin. Saattaa käydä niin, että halu herää ja asia etenee.

Jos haluttomuuden taustalla kuitenkin on pettymisiä ja loukattuja tunteita ei suora toiminta onnistu. Ensin on käytävä läpi haluttomuuteen johtaneet vaikeudet.

– Kun ihminen kokee, että oma loukatuksi tuleminen on hyväksytty, on mahdollista rakentaa uutta. Uuden rakentaminen vie kuitenkin aikaa, eikä sitä prosessia voi juuri kiirehtiä. Tärkeää onkin ymmärtää, olla kärsivällinen sekä antaa toiselle aikaa.

– Kumppanin kannattaa ihan yksinkertaisesti kysyä miten toinen haluaisi tulla autetuksi. On myös hyvä miettiä miten itse haluaisi tulla autetuksi, jos olisi samassa tilanteessa.

Lue lisää: Seksi ja siitä puhuminen

Miehen haluttomuus – milloin tarvitaan ammattiauttajan apua?

”Haluttomuutta on vaikea määritellä ulkopuolelta, jokainen tietää asiasta itse eniten omalla kohdallaan. Jokainen ihminen on joskus haluton ja jokaisella on siihen myös oikeus.”

Seksuaaliterapeutin mukaan jokaisella on joskus kausia, jolloin seksi ei kiinnosta. Silloin tällöin siitä kieltäytymisessä on siis haluttomuuden sijaan kyse ennen kaikkea seksiä haluavan kumppanin kyvyttömyydestä sietää turhautumista ja pettymyksiä parisuhteessa. Milloin miehen haluttomuus siis on ammattiauttajan apua vaativa ongelma?

– Ketään ei voi auttaa asiassa, mistä hän on sitä mieltä, ettei ole olemassa mitään ongelmaa.

Apua haluttomuuteen siis voi ja kannattaa hakea vasta silloin kun todella kokee tarvetta avulle ja on valmis ottamaan sitä vastaan. Jos haluttomuuteen haluaa muutosta, mutta ei osaa itse tehdä asialle mitään, on kannattavaa hakeutua asiaan perehtyneen ammattilaisen luokse.

Ulkopuolinen apu on tarpeen myös silloin, kun toinen osapuoli kokee, ettei tule kuulluksi kahdenkeskisessä keskustelussa. Haluttomuus kun vaikuttaa suhteen molempiin osapuoliin.

– Joskus loukkaantumiset ovat niin suuria, ettei niistä päästä edes keskustelemaan kahden kesken. Toinen on esimerkiksi loukannut toistuvasti samalla asialla ja on pelko siitä, että niin tulee tapahtumaan yhä uudelleen. Tällöin on tärkeää, että loukattu voi kokea olevansa suojassa asialta ja tämä voi onnistua usein vain ulkopuolisella avulla.

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä osoitteeseen [email protected]

Lähteet

1Artikkeli pohjautuu sähköpostihaastatteluun Mika Lehtosen kanssa.

2Kontula, O. Väestöliitto. Halun puute heijastuu parisuhteen hyvinvointiin. http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/tietoa_parisuhteesta/toimivasta_seksuaalisuudesta2/haluttomuus/

Tietoa kirjoittajasta: Sanna

Sanna vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita Sanna