Sinkkumiehet markkinoilla

Sinkkumiehet netissä

Kun ajattelet sinkkumiestä, mitä sinulle tulee mieleen? Ovatko sinkkumiehet peräkammarin poikia, joita kukaan ei huoli? Eikö sinkkumies saa naista?

Miesten asemaa tutkinut sosiologi ja blogisti Henry Laasanen on esittänyt, että moni suomalainen sinkkumies jää tahtomattaan yksin.

Laasanen: Moni sinkkumies ei kelpaa kenellekään

Helsingin Uutisissa julkaistussa haastattelussa1 Henry Laasanen kertoo, että yhä suurempi osa sinkkumiehistä ei kelpaa kumppaniksi kenellekään. Hänen mukaansa miestä etsivät naiset hakevat vain parhaaseen A-ryhmään kuuluvia kumppaneita, jolloin tavallisemmat mutta kuitenkin ihan ”kunnon miehet” jäävät etsinnän ulkopuolelle.

Laasanen puhuu parinhaun yhteydessä markkina-arvosta. Nämä A-luokan miehet siis ovat hänen mukaansa erityisen haluttuja, eli heidän markkina-arvonsa on korkea. Laasasen mukaan naiset jollakin tapaa kollektiivisesti jaottelevat miehet eri tasoluokkiin.

Niinpä yhdellä Laasasen mukaan nähtävästi A-ryhmää edustavalla rocktähdellä voi olla kymmenen bändäriä, jolloin yhdeksän miestä arvoasteikon alapäästä jää ilman naista.

Sinkkumiehiä on moneen junaan

Totuus on kuitenkin se, että sinkkumiehiä on monenlaisia. 16,5 prosenttia kaikista suomalaisista kotitalouksista koostuu yhdestä yksinelävästä miehestä.2 Kaikki näistä miehistä eivät tietenkään ole ilman parisuhdetta tai tavoittele sellaista, mutta on syytä olettaa, että tasaista ja hyvää parisuhdetta etsiviä sinkkujakin tähän joukkoon mahtuu kymmeniä tai satoja tuhansia.

Yhdet ovat pidättyväisempiä, toiset ulospäinsuuntautuneempia; yhdet ovat pitkiä, toiset lyhyitä; yhdet ovat työnarkomaaneja, toiset työttömiä; yhdet käyttävät alkoholia säännöllisesti, toiset eivät pulloon koskekaan.

Voi olla hyvinkin, että naiset määrittelevät miehille markkina-arvon, mutta eivätkö he silloin voi määritellä sen yksilöllisellä tavalla? Joillekin naisille on erityisen tärkeää miehen huumorintaju, ammatti tai sosiaalisuus, toisille puolestaan lempeys, ulkonäkö tai harrastukset. Mitä syvällisemmin tarkastellaan kumppaniehdokkaan luonnetta ja arvoja, sitä vaikeammaksi käy antaa jokaiselle miehelle yleispätevä markkina-arvo. Vai käykö?

Voidaanko sinkkumiehet tosiaan jakaa parhaaseen A-ryhmään ja ”muihin”? Jos voidaan, millä kriteereillä jako tapahtuu?

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä osoitteeseen [email protected]

Lähteet

1Tenhunen, Silja. Tutkija: Yhä useampi sinkkumies ei löydä koskaan naista. Helsingin Uutiset 18.7.2011 http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/62577-tutkija-yha-useampi-sinkkumies-ei-loyda-koskaan-naista

2Eurostat newsrelease 36/2011 – 4 March 2011 8 March 2011: International Women’s Day. Women and men in the EU seen through figures. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/1-04032011-AP/EN/1-04032011-AP-EN.PDF

Tietoa kirjoittajasta: Stephanie Wood

Katso lisää artikkeleita Stephanie Wood