Sitoutumiskammo voi johtua näistä 5 asiasta

Sitoutumiskammo ja sen syyt

Oletko deittaillut kivaa miestä tai naista, mutta ensimmäisten päivien, viikkojen tai kuukausien sisällä käy ilmi, että hän ei halua sitoutua parisuhteeseen? Pohditaan aihetta hieman – mistä sitoutumiskammo johtuu?

Sitoutumiskammo tai –pelko koskettaa monia sinkkuja ja tuoreessa parisuhteessa olevia – niin miehiä kuin naisia. Tyypillisesti on ajateltu sen koskettavan vain miehiä, mutta sitoutumiskammoinen nainen ei ole myöskään mikään harvinaisuus. Miksi mies tai nainen ei halua sitoutua parisuhteeseen?

Joillekin ihmisille ihmissuhteet ovat yhtä normaalia kuin hengittäminen tai ruoan laittaminen. Toisille asia on kuitenkin monimutkaisempi ja he yksinkertaisesti ahdistuvat, kun suhde uuden tuttavuuden kanssa syvenee.

Joskus tosin mies tai nainen ”diagnosoi” itsensä sitoutumiskammoiseksi, koska ei halua loukata toisen tunteita. Todellisuudessa hän ei välttämättä näe siinä vastapuolessa vakavaa kumppanipotentiaalia.

Mikäli olet tekemisissä sitoutumiskammon kanssa – tavalla tai toisella – listasimme ajatustesi tueksi 5 syytä mitä tällaisen pelon taustalla voi olla.

1. Vanhempien esimerkki & lapsuus

Ehkä sitoutumispelkoisen vanhemmilla on ollut riitaisa liitto ja/tai he ovat eronneet. Kenties jatkuva riitely kotona on muodostanut hänelle tietynlaisen kuvan parisuhteista ja avioliitosta. Lapsuuden kokemukset vaikuttavat luonnollisesti läpi ihmisen elämän, joten tällaisella riitaisalla ympäristöllä voi olla jotain tekemistä asian kanssa.

Lue myös: 4 yleisintä eron syytä

2. Hän on yhtä kova pelimies kuin Bile-Dani

Sitoutumiskammoinen seksiaddikti on tyypillisesti nuori, parikymppinen miehenalku, joka saattaa tapailla sinua muutaman kerran, mutta ei missään nimessä puhu mistään vakavammasta parisuhteesta. Hän katselee jatkuvasti ympärilleen uusien ”kaatojen” toivossa. Hänellä saattaa jopa olla useampi nainen yhtäaikaisesti työn alla.

Sillä ei ole väliä, onko nainen kaunis kuin mikä, fiksu, huumorintajuinen – kaikkea mitä mies voisi toivoa. Parantumaton pelimies kyllästyy siihen täydelliseenkin naiseen, eikä halua sitoutua seksisuhdetta vakavampaan parisuhteeseen.

3. Aiempi huono parisuhde

Sitoutumiskammo saattaa johtua henkilön huonoista kokemuksista aiemmissa parisuhteissa ja avioliitossa. Mikäli hän on tullut yllättäen jätetyksi ilman aiempia varoitusmerkkejä, voi sillä olla traumaattinen vaikutus ihmiseen. Tällainen tapaus on voinut muuttaa hänen käsityksensä ja asenteensa uusien ihmisten tapaamisesta ja parisuhteista.

4. Hän on hitaasti rakastuvaa sorttia

Vaikuttaako mies tai nainen kunnolliselta ja parisuhteeseen kykeneväiseltä, mutta hänellä laahaa käsijarru edelleen päällä? Anna uudelle deitillesi aikaa ja tilaa. Hänellä saattaa kestää useita kuukausia hoksatakseen, että sinä olet se oikea. Tällaisen henkilön painostamisella sitoutumiseen ja parisuhteeseen saattaa olla vain negatiivinen vaikutus. Mitä enemmän painostat, sitä etäisemmäksi hän muuttuu. Anna hänelle ja parisuhteen muodostumiselle aikaa.

5. Ajatus parisuhteesta yksinkertaisesti ahdistaa

Parisuhde voi yksinkertaisesti aiheuttaa ahdistusta vaikka kuinka henkilö itse haluaisi muuttua. Kuten monissa muissakin henkilökohtaisissa ongelmissa, ihmisen pitää ensin itse haluta muutosta. Tällöin kannattaa käydä puhumassa ammattiauttajan juttusilla omasta sitoutumiskammostaan.

Sitoutumiskammosta eroon?

“Mikäli sinulla on sitoutumiskammo, on sen syynä yleensä se, että et ole vain löytänyt sitä oikeaa kumppania” sanoo Eliittikumppanin psykologi, Salama Marine.

Hänen mukaansa se voi kuitenkin olla myös vain tekosyy sille, että välttelet nykyisen parisuhteesi viemistä seuraavalla tasolle.

“Ensimmäinen vaihe on myöntää, että pelkäät sitoutumista ja selvittää, mistä se johtuu. Toisekseen, etene uudessa parisuhteessa hitaasti – muuten kohtaat taas sitoutumiskammon, koska kaikki etenee liian nopeasti. Kolmanneksi, pidä kiinni omasta identiteetistäsi. Moni pariskunta hitsautuu yksiköksi rakastuessaan, mutta sinun kannattaa vältellä tätä. Sitoutumiskammoiselle myös oma aika ja omat jutut ovat tärkeitä. Mikäli kaikki pyörivät kumppanin ja parisuhteen ympärillä, päädyt jälleen ahdistumaan ja eroamaan, kun parisuhteen olisi aika vakavoitua.”

Mikäli sen sijaan itse tapailet sitoutumiskammoista miestä tai naista, kannattaa antaa hänelle tilaa ja aikaa. Jos hän on puolestaan aivan toivoton pelimies tai –nainen ja tiedät tulevasi loukatuksi, kannattaa harkita onko ”suhteen” jatkaminen sen arvoista.

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole