Treffikumppanin stalkkaaminen eli googlaaminen

Treffikumppanin stalkkaus eli googletus

Olet saanut erityisen kiinnostavia kumppaniehdotuksia ja ensimmäinen asia, mitä tulee mieleesi on googlettaa yhden kumppaniehdokkaan nimi. Onko se järkevää?

Nykyään on harvinaista, jos henkilöllä ei ole itsestään digitaalisia jälkiä verkossa. Kun etsit henkilön nimellä, saat yleensä vähintään muutaman osuman, jotka näkyvät hakutuloksissa – se voi olla Facebook-profiili, vanha blogi, Twitter- tai LinkedIn-sivu. On ehkä aivan mahdotonta olla klikkaamatta linkkejä. Kun löydät jonkun googlettamalla, tulee tunne työvoitosta ja siitä, että tuntee henkilön paremmin.1

Mutta onko Google erehtymätön? Kertooko se absoluuttisia totuuksia? Kuinka paljon Sinun pitäisi toimia sosiaalisen median etsivänä, kun kyse on deittiseurasta?

Uteliaisuuden ja maanisuuden rajat

Älä ryhdy Sherlock Holmesiksi

Uteliaisuutta on meillä kaikilla, mutta mihin vedetään raja? Jos pieni googlettaminen on mennyt siihen pisteeseen, että tartut puhelimeen soittaaksesi treffikumppanin työpaikalle tai netistä löytämällesi tuntemattomalle, olet mennyt liian pitkälle! Jätä muistiinpanovälineet laatikkoon – et tarvitse niitä.

Siivoa työn tulokset

Mikäli olet kerännyt lehtileikkeitä, tulostanut tietokoneelta mitä tahansa häneen liittyvää, hävitä se välittömästi. Voit olla varma, että kun kyseinen henkilö ensimmäisen kerran tulee luoksesi kylään hän huomaa heti asunnostasi sellaiset asiat, jotka ovat hänelle tuttuja, kuten esimerkiksi tulostettu kuva internetistä.2

Rajoita googletusta

Mikäli olet seitsemännellä Googlen sivulla, olet ylittänyt hyvän maun rajat.2

Yritä olla tuomitsematta ennakkoon

Kun löydät sosiaalisesta mediasta esimerkiksi epäedustavia kuvia, oletko varma siitä, että hän on itse laittanut ne sinne vai onko se ollut joku hänen ystävistään? Kuinka moni meistä laittaisi internetiin epäedullisia kuvia itsestämme tarkoituksella?

Miksi kannattaa olla sosiaalinen etsivä?

Miksi googlettaisin nettideittiäni? Ehkä tarkistaakseni näyttääkö hän samalta sosiaalisen median kuvissa kuin profiilinsa kuvissa. Pitävätkö jotkin hänen antamansa tiedot paikkansa, löydänkö hänet mainittuna siitä työpaikasta, missä hän sanoo työskentelevänsä. Ehkä nähdäkseni miltä hänen entinen seurustelukumppaninsa näyttää. Oikeastaan kai kaikkea mitä häneen liittyy, sellaista mikä ei ole nettideittifoorumilla tullut puheeksi. Onko hän salaa väärän puolueen edustaja tai rikospoliisin aktiivisessa haussa. Tavoitteenani olisi selvittää, löytyykö hänestä googlettamalla ilmi jotakin sellaista, mikä minulle olisi kumppaninetsinnässä dealbreaker. Ehkä käy ilmi, että olette olleet samassa koulussa tai työpaikassa, mutta vain eri aikaan ja oli sattuman kauppaa, ettette tavanneet oikeassa elämässä aiemmin?

Erään artikkelin mukaan kolme neljäsosaa ihmisistä googlettaa henkilön, jonka kanssa ovat menossa ensitreffeille.3 Voidaanko siis olettaa, että on hyväksyttävää mennä tarkastamaan henkilö sosiaalisesta mediasta sillä periaatteella, että samaan aikaan jossain joku tekee meistä samaa selvitystyötä?

Miksi ei kannata olla sosiaalinen etsivä?

Jos saa kerättyä liikaa tietoa etukäteen saattaa olla, että ensitreffit kuluvat nyökkäillessä vain asioille, jotka jo tiedät. Et saa kysytyksi tarkentavia kysymyksiä tai kuultua tiettyjä tarinoita, koska olet lukenut osan jo Googlesta ja luulet tietäväsi riittävästi. Olet ehkä jo mielessäsi päättänyt, että tämä tyyppi kuuluu siihen ja siihen lokeroon, etkä ehkä itsekään vaikuta ensitreffien tilanteessa aidosti kiinnostuneelta.

On hyvä pitää mielessä, että esim. LinkedIn-tilissä käydessä palveluun jää tietoon, kuka on tietoja käynyt katsomassa. Missä sosiaalisissa medioissa voimme liikkua huomaamatta? Kuinka vaivaantunut keskustelu tulee siitä, kun ensitreffeillä joudutaan myöntämään, että ”vakoilimme” salaa toisiamme? Mitä teemme sitten, kun huomaamme, että olemme googlettamalla käsittäneet toisen henkilön aivan väärin? Jos näemme sosiaalisessa mediassa kuvan ihmisestä, joka tekee laskuvarjohypyn käsitämme asian niin, että tämä on varmaan arkipäivää tälle ihmiselle. Mitä jos kyseessä oli vain yksi hyppy ja henkilö ei aio enää ikimaailmassa mennä minnekään toista kerrosta korkeammalle?

Katso minkälainen itse olet sosiaalisessa mediassa

Mieti, mitä Sinusta tulee ilmi, kun Sinut googlataan. Löydätkö todenmukaisia ja ajankohtaisia asioita itsestäsi? Tekemällä digitaalisen ”puhdistuksen” voit päivittää sen, mitä sosiaalinen media Sinusta kertoo. Esimerkiksi Facebookissa voit nostaa tietoturvan haluamallesi tasolle, jotta vain ystävilläsi tai tietyillä ryhmillä on oikeus nähdä kuviasi. Digitaalista ”puhdistusta” voi olla järkevää tehdä silloinkin, kun olet aloittamassa työnhaun.

Entäpä se, että tutustutaan oikeasti toisiimme? Jospa ennenkuulumattomasti tutustuttaisiin oikeasti ”vanhaan malliin” toisiimme: jutellaan keskenämme, näytetään toisillemme vanhoja valokuvia ja käydään paikoissa, jotka ovat meille tärkeitä. Voiko sellaisia asioita löytää googlettamalla?

Deittailua turvallisesti ELIITTIKUMPPANIn kanssa

ELIITTIKUMPPANIssa profiilisi tarkastetaan manuaalisesti asiakaspalvelutiimimme toimesta. Teemme paljon töitä sen eteen, että voisit saada mahdollisimman paljon aitoja kumppaniehdotuksia. Mikäli Sinua kuitenkin epäilyttää, voit käyttää palvelussamme lempinimeä tai nimimerkkiä käyttäjänimenäsi ja näin säilyttää täyden anonyymiyden. Valinta on Sinun! ELIITTIKUMPPANI toivottaa onnea etsintöihin!

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä osoitteeseen [email protected]

Lähteet

1 eDarling, www.edarling.se/guide/singelliv-partnersok/googla-partnerforslag
2 The Guardian, www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/14/check-potential-partners-online-creepy-cyberstalking-facebook-google
3 The Date Report, www.thedatereport.com/dating/online-dating/digital-doppelgangers-why-social-media-stalking-never-tells-you-what-you-need-to-know/

Tietoa kirjoittajasta: Eeva Torttila

Eeva vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita Eeva Torttila