Milloin erota? 7 selkeää eron merkkiä!

Eron merkit

Joskus ero on myrskyisä ja suoraviivainen prosessi – on uskottomuutta tai peruuttamattomia erimielisyyksiä, jotka aiheuttavat lusikoiden jaon. Joskus puolestaan parisuhteessa rakkaus hiipuu hiljalleen ja mieleen tulevat ajatukset, että ehkä hän ei olekaan se oikea.

Arki rullaa töiden merkeissä, omakotitalo on viimeisen päälle rempattu ja sisustettu, lapsilla on koulunkäynnit ja harrastukset ja niin edelleen. Parisuhde ja rakkaus ovat sen sijaan hiipuneet. Mitä tehdä, kun tunteita toista kohtaan ei enää ole, etkä enää ole onnellinen? Milloin kannattaa erota?

Tyypillisimmät eron merkit parisuhteessa:

1. Luottamus menetetty

Luottamuksen ansaitseminen on koko elämän jatkuva prosessi, mutta sen voi menettää hetkessä – yleensä pysyvästi. Parisuhdehan rakentuu nimenomaan luottamukseen, joten sen menetettyään suhde on melko hataralla pohjalla. Pettäminen on ehkä se äärimmäisin tapa luottamuksen menettämiseen – se on myös yleisin syy eroon.

2. Eri arvot

Jokaisessa parisuhteessa tulee tehdä kompromisseja ja ymmärtää erilaisuutta, mutta joskus ihmisillä on yksinkertaisesti liian erilaiset arvot. Toinen kenties arvostaa perhettä ja haluaa lapsia, kun taas toinen ei ole valmis, tai ei koe tällaisia arvoja omikseen. Joskus ne voivat olla uskonnollisia tai jopa yhteiskunnallisia näkemyseroja, jotka saavat ryppyjä rakkauteen.

Lue myös: Nämä 10 merkkiä paljastavat oletko rakastunut

3. Et enää suunnittele menojasi häntä ajatellen

Tuntuuko, että teillä ei enää ole henkistä yhteyttä keskenänne? Suunnitteletko menojasi – olivat ne sitten viikonloppumenot tai ensi kesän kesälomareissu – siten, että kumppani ei niihin enää edes kuulu? Terveessä, vakavassa parisuhteessa menoja tulisi suunnitella ”yksikkönä” – tai ainakin siten, että molemmat ovat toimintatavoista yhtä mieltä!

4. Ette enää pidä hauskaa

Parisuhteen on tarkoitus, ainakin suurimmaksi osaksi ajasta, olla hauskaa ja iloa tuottavaa yhdessäoloa. Parisuhteella on taipumusta arkistua, mutta mikäli vitsit eivät enää toimi eikä yhdessäolo ole aidosti hauskaa, kannattaa vakavasti pohtia miksi olette ylipäätään enää yhdessä.

5. Unelmoit elämästä jonkun toisen kanssa

Fantasiat ovat normaaleja ja kuuluvat ihmisluonteeseen. Ongelma sen sijaan syntyy, jos suurin tunne-energiasi ei mene nykyiseen suhteeseesi vaan haaveilet konkreettisesti olevasi jonkun toisen kanssa.

Lue myös: Laastarisuhteen 10 merkkiä

6. Naimisiinmeno hänen kanssaan ei tule kuuloonkaan

Naimisiinmeno ei tietenkään ole kaikkien juttu, mutta ajatuksen tasolla: mikäli loppuelämän kestävä yhdessäolo saa kylmän ahdistavat väreet menemään selkäpiitäsi pitkin, on aika harkita eroa. Se on todennäköisesti edessä ennemmin tai myöhemmin.

7. Olette kasvaneet erillenne

Ihmiset muuttuvat vuosien saatossa. Saatat nähdä kumppanisi aivan eri tavalla, kuin suhteen alkuaikoina. Ajatuksenne eivät enää kohtaa, eikä teillä ole samoja unelmia. Jos olette vieraantuneet toisistanne, on se melko selvä merkki parisuhteenne päättymisestä – ainakin henkisellä tasolla.

Elämä on liian lyhyt huonoissa tai ”kämppäkaverisuhteeksi” muuttuneissa parisuhteissa roikkumiseen. Mikäli et ole onnellinen, kannattaa asialle tehdä jotain – keskustella ja mahdollisesti käydä parisuhdeterapiassa. Mikäli mikään ei enää auta, on aika lähteä eri teille kohti onnellisempaa tulevaisuutta.

Ajatuksia, kysymyksiä? Laita kommenttia alapuolelle tai sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Lähteet

http://www.lifehack.org/articles/communication/8-signs-its-time-end-the-relationship.html

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole