Miten erota parisuhteesta tai avioliitosta?

Miten erota

Kaiken piti olla täydellistä. Työelämä sujuu, on kaksi lasta, koira, farmari-Volvo ja juuri valmistunut omakotitalo. Mutta rakkaus on loppunut. Miten uskallan erota tämän kaltaisessa tilanteessa, saatat pohtia.

Ihmisellä on tapana vältellä kaikenlaisia suuria muutoksia. Saatamme tyytyä ja jämähtää epämiellyttäviin parisuhteisiin, työpaikkoihin, asuinpaikkoihin, tapoihin jne. Haaveilemme kaikenlaista, mutta emme usein uskalla ottaa sitä ensimmäistä ratkaisevaa askelta kohti muutosta.

Keskitymme tässä artikkelissa tilanteeseen, jossa olet päättänyt erota puolisostasi. Kukaan ei toki tee päätöstä kevyin perustein, mutta kun päätös on tehty, saatat kaivata henkistä tukea ja käytännön vinkkejä eron läpiviemiseen.

Mikäli eropäätös on yksipuolinen, on tilanne varmasti vaikea. Et todennäköisesti halua loukata kumppaniasi ja ehkä juuri tästä syystä olet lykännyt eroa jo pidemmän aikaa. Saatat kenties pelätä mitä muut ihmiset tilanteesta ajattelevat – perhe, sukulaiset, ystävät, puolitutut, työkaverit.

”Mitä se Maija nyt tuolla tavalla menee rikkomaan perheen ja avioliiton, jossa kaikki on täydellistä?!”

Näin saattavat kovimmat arvostelijat todeta tietämättä parisuhteesi todellista tilaa. Mikäli parisuhde tekee sinut onnettomaksi, miksi jatkaisit sitä ainoastaan miellyttääksesi puolituttuja juorukelloja? Joskus oman onnellisuuden ja hyvinvoinnin tavoittelussa pitää olla hieman itsekäs. Se ei silti tarkoita, että olisit huono vanhempi lapsillesi tai muuten ”huono” ihminen.

Kuinka erota oikein ja fiksusti?

Ero ja jätetyksi tuleminen on varsinkin jätetylle kova paikka, mutta me yritämme opastaa sinua hoitamaan ero mahdollisimman vähän tuskaa aiheuttaen. Eroa ei kannata hoitaa ”väsyttämällä” kumppania jollain ihmeellisillä tempuilla tai jopa pettämällä, vaan sen voi tehdä suoraselkäisesti ja fiksusti.

Psykologi ja kirjailija, tohtori Susan Heitler kirjoitti Psychologytoday.comin artikkelissaan 6-vaiheisen ero-oppaan. Siinä hän selvittää yksityiskohtaisesti miten kertoa erosta puolisolle.

Erosta kertominen puolisolle – 6 vaihetta

1. Pyydä aikaa keskustelulle

Pyydä kumppaniltasi, että voisitteko istua alas yhdessä ja keskustella.

Pieni varoitus on tässä vaiheessa jo annettu ja hän voi kenties jo aavistella keskustelun olevan normaalia vakavampi.

2. Ilmoita selkeä päätös erosta

Älä jätä asiaa vellomaan käyttämällä epäselvää ”me”-muotoa, esimerkiksi ”minusta tuntuu, että meidän pitäisi erota”.

Ilmoita selkeästi kumppanillesi: ”Minä olen päättänyt ottaa eron”.

3. Perustele eropäätöstäsi

Vältä syyttämästä kumppaniasi jostain pienistä asioista, vaan ota isompi perspektiivi asiaan.

Et kenties näe yhteistä tulevaisuutta kumppanisi kanssa tai arvonne ja elämänasenteenne ovat liian erilaiset.

Onko kumppanillasi tapana ottaa palautetta hyvin vastaan? Mikäli hän on kykeneväinen itsetarkasteluun, voit kertoa hänelle tarkempia ja yksityiskohtaisempia asioita, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet päätökseen erosta.

4. Pyydä palautetta

Mikäli kumppani ei omatoimisesti avaudu, kysy miltä hänestä tuntuu tämä tilanne. Tällaiset avoimet kysymykset luovat enemmän ja laadukkaampaa keskustelua aiheesta.

Keskustelemalla avoimesti asiasta jätät myös jätetylle edes pienoisen tunteen siitä, että häntä ei ole kylmästi vain jätetty, vaan hän on voinut myös keskustella asiasta.

5. Ymmärrä ja tarkenna

Vältä riidanhakuista puolustelua ja pohdi hänen vastauksiaan. Totea vain, että ymmärrät hänen reaktionsa.

”Ymmärrän täysin shokkisi. Myös minä olen nauttinut suhteestamme ja yhteisistä hetkistämme, mutta samaan aikaan nämä eroavaisuutemme ovat alkaneet häiritä minua yhä enemmän ja enemmän. Sen takia olen päättänyt päättää suhteen.”

6. Lopeta positiivisessa hengessä ja minimoi kontakti

Erosta kertominen vaatii tietynlaista jämäkkyyttä. Pysy alusta loppuun asti päätöksessäsi siitä huolimatta, että käytte keskustelua asiasta. Päätös on jo tehty.
Pyri päättämään tilanne osaltasi positiivisessa mielessä. Et todennäköisesti halua mitään pahaa puolisollesi, vaan toivot hänen selviävän erosta mahdollisimman hyvin.

Erosta ilmoittamisen jälkeen mitä vähemmän pidätte yhteyttä, sen parempi. Muuta pois yhteisestä asunnosta ja pyri pitämään kontakti ainoastaan käytännön asioihin ja mahdollisiin lapsiin liittyvänä.

Lue myös: Milloin erota? 7 eron merkkiä

Kumppanin jättäminen on vaikeaa!

Lopullinen päätös ottaa ero on suuri asia, varsinkin jos avioliittoa on takana vuosia, tai jopa vuosikymmeniä. Erosta kertominen ja sen ratkaisevan keskustelun aloittaminen on myös oma iso kynnyksensä, mutta kenties tohtori Heitlerin ohjeet tukevat tässä asiassa.

Toki tällaisten ohjeiden noudattaminen täsmällisesti on tosielämän erotilanteessa vaikeaa, mutta pyri muistamaan yllä olevat pääpointit, kun mietit miten erota.

Voit osaltasi vaikuttaa siihen, kuinka paljon sydänsuruja erosta aiheutuu itsellesi ja ennen kaikkea kumppanillesi.

Lähteet

https://www.psychologytoday.com/blog/resolution-not-conflict/201201/breaking-is-hard-do-so-heres-6-step-how

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole