Parisuhdeongelmat ja niiden ehkäisy

Parisuhdeongelmat

Haastateltavanamme on Reino Hildén, tamperelainen kriisi- ja traumapsykoterapeutti ja työnohjaaja. Keskustelimme parisuhdeongelmista.

Millaisiin parisuhdeongelmiin törmäät työssäsi eniten?

Omassa työssäni törmään usein “palon sammutuksiin”. Eli parisuhteessa on jo tapahtunut jotain dramaattista, kuten pettämistä tai talousasioiden väärinkäyttöä. Voi myös olla, että pariskunnalla on ollut muita luottamukseen tai vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia.

Myös keskinäiset välit ja lasten kasvatukseen liittyvät asiat ovat käsittelyssä jonkin verran.

Onko pareilla erilaisia ongelmia sen mukaan, kauanko he ovat olleet yhdessä?

En ole tähän teoriaan törmännyt. Kyllä ongelmat löytyvät vasta tavanneittenkin keskuudessa. Ehkä pettämiseen liittyviä asioita on enemmän pitempään yhdessä olleilla; halua katsoa vihreimmille niityille.

Entä missä vaiheessa suhdetta parisuhdeongelmia yleensä ilmenee eniten?

Ongelmia ilmenee usein parisuhteen alkuvaiheessa ja sitten todella niillä pitempään yhdessä olleilla.

Miten parit voivat parhaiten välttää ongelmien ilmenemisen?

Pitämällä lyhyet tilivälit, eli puhumalla riittävän usein ja riittävän syvällisesti asioista. Myös omien odotusten, toiveiden ja halujen pitäisi olla molempien tiedossa. Kuten Pohjanmaalla sanotaan: suuttoman tautia ei tiedä kukaan.

Parisuhdeongelmia voi ehkäistä mukavilla tavoillaMyös parisuhteen hoito on tärkeää: yhdessä oleminen, tekeminen ja mukavien tilanteiden ja esim. kylpyläloman järjestäminen. Sanon aina pariskunnille, että kilpailkaa keskenänne, kumpi keksii mukavampia ja antoisampia yhdessäolon tapoja.

Tietenkin on sitten vielä mahdollisuus käyttää ulkopuolista “konsulttia” asioiden purkamiseksi. Tämä on etenkin tärkeää silloin, kun asiat ovat menossa tai jo menneet täysin umpisolmuun.

Millaiset asiat auttavat, jos ongelmia parisuhteessa kuitenkin tulee?

Kyllä puhuminen on ainoa asia, joka auttaa asiassa. Kannattaa puhua yhdessä, tuttavapariskuntien kanssa tai sitten ihan ammattiauttajan kanssa.

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä osoitteeseen [email protected]

Haastattelu käytiin sähköpostitse.

Tietoa kirjoittajasta: Stephanie Wood

Katso lisää artikkeleita Stephanie Wood