50+ sinkut tapaavat tänä päivänä netissä. Lue vinkit keski-iän ylittäneiden treffeille ja liity mukaan!
Nykypäivän työyhteisöissä on luontevaa muodostaa läheiset suhteet työtovereihin. Suurimmaksi osaksi nämä suhteet ovat neutraaleita työtoveruuksia sekä ystävyyksiä. Työpaikalla kuitenkin on helppo myös ihastua – tai peräti rakastua. Kuinka työpaikkaromanssissa tulisi edetä, jotta rakkaus- ja työelämä olisivat tasapainossa?
Hienovarainen flirttailu, hymyt ja kohteliaisuudet työpaikalla piristävät työpäivää sekä saattavat kohentaa niin itsetuntoa kuin työssä viihtymistäkin. Joskus tunteiden tukahduttaminen työympäristössä on kuitenkin ymmärrettävästi hankalaa; vietetäänhän siellä suuri osa päivästä. Romanssit työpaikalla ovatkin suhteellisen tavallisia, sillä jopa 40 % suomalaisista on ollut jonkinasteinen romanttinen suhde työtoveriin.1
Lue myös: 6 vinkkiä – onko hän kiinnostunut sinusta?
Usein rakastumisesta työpaikalla vaietaan, sillä sen pelätään vaikuttavan kielteisesti koko työyhteisöön sekä työpaikan ilmapiiriin.2 Erityisesti pelko juoruista, ennakkoluuloista sekä työtovereiden arvostelusta ja moralisoinnista on suuri.
Työpaikkaromansseilla on kuitenkin merkittävä rooli suomalaisten rakkauselämässä: työpaikalta sielunkumppaninsa löytäneet elävät keskimääräistä onnellisemmassa parisuhteessa puolisoiden yhteisestä taustasta ja ajatusmaailmasta johtuen.3 Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan peräti kymmenettuhannet työpaikkaromanssit Suomessa ovat johtaneet avo- tai avioliittoon.4
ELIITTIKUMPPANIN psykologi Wiebke Neberichin mielestä tärkeintä työpaikkaromanssissa on asettaa tarkat rajat parisuhteen ja työn välillä.
6 askelta onnistuneeseen työpaikkaromanssiin
1. Tunne ei ole välttämättä molemminpuolinen – arvioi riskit! Jos työkaverisi on kiinnostunut sinusta, mutta sinä et hänestä, tai sinulla on jo kumppani, ilmoita asiasta väärinkäsityksiä välttääksesi. Kunnioita myös ihastuksenkohteesi toiveita jos hän ei ole kiinnostunut sinusta.
Kuvittele pahin mahdollinen lopputulos: suhde päättyy huonosti ja sinun täytyy vaihtaa työpaikkaa, sillä hänen näkemisensä häiritsee päivittäistä työntekoasi. Kannattaa siis edetä hitaasti; oppikaa tuntemaan toisenne sekä toiveenne parisuhteesta ennen sitoutumista.
2. Julkista suhde mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos suhde näyttää olevan vakaalla pohjalla, on hyvä kertoa henkilökohtaisesti asiasta työkavereille ennen kuin joku muu kerkeää ensin. Suhteista työpaikalla kannattaa aina olla avoin.
3. Pidä työ- ja parisuhdeasiat erillään. Kunnioittakaa toisianne sekä yhteistä vapaa-aikaanne; nauttikaa yhdessäolosta ja välttäkää työasioista puhumista työajan ulkopuolella. Sama koskee parisuhteen erinäisten ongelmien viemistä työpaikalle. Ei ehkä ole hyvä idea puhua suhteen vaikeuksista muiden työtovereiden kanssa.
4. Vietä aikaa kollegoidesi kanssa. Lounastaukojen viettäminen muiden työkavereiden seurassa on hyvä tapa pysyä osana työporukkaa. Silloin tällöin lasillinen kollegoiden kanssa auttaa muita näkemään sinut itsenäisenä kumppanistasi.
5. Säästä hellyydenosoitukset töiden ulkopuolelle. Hellittely, lempinimet ja rakkaudenosoitukset sekä kahdenkeskeiset sisäpiirivitsit eristävät sinua ja kumppaniasi entisestään muusta työporukasta. Säästä siis hellittelyt kahdenkeskiselle ajalle.
6. Jos suhde ei toimi, päätä se ammattimaisesti. Jos työpaikkaromanssi ei olekaan menestys, jokapäiväinen kanssakäyminen saattaa olla hankalaa. Välttämätön kommunikointi onnistuu kuitenkin selkeillä ja yhteisesti sovituilla pelisäännöillä. Etenkin juuri eron jälkeen olisi tärkeää sopia kuinka haluatte toisianne kohdeltavan.
Kestävät suhteet vaativat kärsivällisyyttä, huomiota ja omistautumista. Erityisesti tasapainoilu parisuhteen ja yhdessä työskentelyn välillä vaatii paljon työtä ja tunneälyä. Jos työkaveri kuitenkin tuntuu juuri sinulle sopivalta elämänkumppanilta, miksi kieltää tunteesi? Jos parisuhdetta hoidetaan oikein, on työpaikkaromanssista mahdollista kehittää pitkäikäinen ja tyydyttävä parisuhde.
Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä osoitteeseen [email protected]
Lähteet
1Kuosa, M.L. (1998) Romantiikkaa käytävillä. Yliopistolainen. http://yliopistolainen.helsinki.fi/yol98_12/art7.htm
2Kivinen, K. (1986) Iloa työstä? Helsinki: Tammi
3Palkkatyöläinen (2001). Työpaikkaromanssit piristävät työtehoa. Palkkatyöläinen nro. 9/01 http://www.palkkatyolainen.fi/pt2001/pt0109/p011106-y1.html
4Sartti, S. & Ahokas, P. (2012) Tuhannet työpaikkaromanssit johtavat avo-tai avioliittoon.Helsingin Sanomat. http://www.hs.fi/talous/a1305553386407