Mitä tehdä ystävänpäivänä? Tässä ideoita ja tekemistä

Ystävänpäivä

Maailmalla ystävänpäivä, eli Valentine’s Day, on lähinnä rakastavaisten päivä. Suomessa päivä on enemmänkin ystävien muistamisen päivä, mutta luonnollisesti myös pariskuntien romanttinen merkkipäivä. Mikäli pohdit mitä tehdä ystävänpäivänä, kerromme tässä artikkelissa muutamia ideoitamme – olit sitten sinkku tai seurusteleva.

Ystävänpäivä lähestyy tai kenties on jo tätä lukiessasi täällä taas. Kaipaatko käsikirjoitusta tälle tärkeälle päivälle, jotta voit ilahduttaa kumppaniasi tai uutta treffiseuralaistasi? Tai kaipaatko inspiraatiota miten selviytyä ystävänpäivästä yksin tai sinkkuna?

Annamme molempiin skenaarioihin vinkkejä ja ideoita.

Tosin tuohon sinkkujen ”kärvistelyyn” emme niinkään usko. Teimme hiljattain nimittäin kyselyn, josta paljastui, etteivät suomalaiset sinkut juurikaan murehdi, mikäli he viettävät ystävänpäivän yksin.

Sisarsivustojemme puolella, esimerkiksi Englannissa jäsenet sen sijaan murehtivat tällaisista asioista hieman enemmän. Ystävänpäivällähän on Englannissa huomattavasti enemmän painoarvoa romanttisine tapoineen ja uskomuksineen.

Ystävänpäivä yksin – sinkkuna?

Kuten todettua, ystävänpäivä ei ole Suomessa niinkään rakastavaisten juhla, vaan lähinnä ystävien muistamiseen. Ei siis hätää. Mutta muista ainakin niitä tärkeimpiä ystäviäsi vaikkapa ystävänpäiväkortilla tai –viestillä.

Digitalisaation myötä Facebook- ja Whatsapp –viestit saattavat olla hieman persoonattomia, joten kokeile tänä vuonna lähettää ihan paperinen kortti käsinkirjoitetulla viestillä jollekin sinulle tärkeälle henkilölle.

Lue myös: Minne treffeille? Tässä 21 deitti-ideaa

Jos siltikin hieman kaivelee, ettei sinulla ole seurustelukumppania tai ystävät ovat omissa menoissaan, palkitse itsesi edes vaikkapa hyvällä ruoalla ja juomalla. Jos laiskottaa, niin tilaa lähipizzeriasta suosikkipizzasi ja istuta itsesi sohvalle suosikki TV-sarjasi äärelle.

Ystävänpäivä on siis loistava tekosyy herkutella oikein olan takaa ja linnoittautua oman kodin mukavuuteen.

Oman kodin mukavuudesta onnistuu toki myös seuranhaku:

Rekisteröidy

Tekemistä pariskunnalle?

Näin vuonna 2016 ystävänpäivä osuu sunnuntaille, joten suurin osa kansasta on vapaana arjen velvollisuuksista.

Loistava tilaisuus siis aloittaa päivä tuomalla (tai vastaanottamalla) aamiainen sänkyyn.

Mikäli sängyssä croissantin murusten levittely ja kahvinläikyttely ei ole sinun juttusi, panosta romanttiseen illalliseen.

Pöytä kannattaa ravintolasta varata etukäteen, sillä ystävänpäivä saa yleensä varsinkin pariskunnat liikkeelle.

Pieni ystävänpäivälahjakaan ei ole pahitteeksi siihen illallistunnelmaa nostattamaan. Lahjoista hieman lisää alempana.

Jos ette viitsi lähteä ravintolaan, järjestäkää kotona tavallista romanttisempi illallinen. Jotain erikoisempaa ruokaa, kynttilöitä ja muuta arjesta poikkeavaa.

Tai miten olisi aktiviteettitreffit? Lähtekää esimerkiksi viettämään hemmottelupäivää paikalliseen kylpylään pakkasta pakoon: uimista, saunomista ja porealtaassa lillumista.

Lue myös: 25 aforismia rakkaudesta

Ystävänpäivälahja miehelle / naiselle?

Mitä sitten naiselle tai miehelle kannattaisi ostaa lahjaksi? Tässäkin tutkimuksemme tulokset saapuvat apuun:

Naisten toivelahjat:

 • Kukkia 43 %
 • Viiniä ja suklaata 14 %
 • Lahjakortti 5 %
 • Hajusteita 1 %
 • Koruja 5 %
 • Jotain ajatuksen kanssa itsetehtyä 18 %
 • En mitään 14 %

..ja miesten:

 • Kukkia 2 %
 • Viiniä ja suklaata 10 %
 • Lahjakortti 7 %
 • Hajusteita 1 %
 • Koruja 0 %
 • Jotain ajatuksen kanssa itsetehtyä 40 %
 • En mitään 40 %

Miehet eivät niinkään ole lahjojen perään ystävänpäivänä – kuten arvata jo saattaa. Moni vastasi, ettei halua lahjaksi mitään. Mutta yhtä moni sanoi, että toiseksi paras vaihtoehto oli ”jotain ajatuksen kanssa itsetehtyä”.

Naisten ehdoton ykkössuosikki olivat kukat. Punainen ruusu – oli se sitten yksi kappale tai kokonainen kimppu on melko turvallinen valinta kumppanillesi. Kukkakaupasta saat pyydettäessä apua valintaan, mikäli sinulla itselläsi ei ole rautaista kokemusta aiheesta.

Muita hyviä lahjavaihtoehtoja naiselle: suklaa & viini, tai kuten miehillä: jotain ajatuksen kanssa itsetehtyä.

Mikäli haluat maksimoida illan romantiikan, herkisty kirjoittamaan itse kirjoitettu runo tai viesti ystävänpäiväkorttiin.

Eliittikumppanin toimitus toivottaa sinulle oikein hyvää ystävänpäivää!

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole