Narsisti nainen tai mies parisuhteessa – 7 merkkiä, joista tunnistat

Narsisti parisuhteessa

Narsisti-sanaa viljellään tänä päivänä varsin heppoisin perustein. Kaikilla ihmisillä on joitain narsistisia piirteitä, joka on täysin tervettä, mutta joidenkin kohdalla kyseessä on aivan oikea narsistinen persoonallisuushäiriö. Tällainen ihminen tyypillisesti imee lähipiiristään kaiken energian ja elämänilon.

Moni elää parisuhteessa, jossa kokee jonkin olevan vialla. Hän yrittää ja yrittää miellyttää puolisoaan, mutta tuntuu, että mikään ei riitä ja kaikki mitä hän tekee, on väärin.

Hän alkaa uskoa, että hänessä itsessään on jotain vikaa.

Harva siis osaa ”diagnosoida” tilannetta ja sitä, että ongelmana itse asiassa onkin se narsistinen kumppani. Sinulla kuitenkin lienee jo aavistus siitä, mistä parisuhteessasi saattaa olla kyse, kun olet päätynyt lukemaan tätä artikkelia.

Lyhyesti sanottuna, narsisti on ihminen, joka ei kykene rakastamaan ketään muuta kuin itseään – eikä varsinkaan tuntemaan empatiaa muita ihmisiä kohtaan. Tämä on seurausta lapsuudessa koetuista henkisistä vaurioista, joita terapeuttien mukaan on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta parantaa.1

Jotta saisit selkeyttä omaan tilanteeseesi, tässä Psychologytoday.comin listaamat 7 merkkiä, jotka mahdollisesti paljastavat narsistin – oli kyseessä sitten vaimo, mies, tai muu lähipiiriin kuuluva henkilö.

7 asiaa, joita narsistit tekevät

1. Narsisti kääntää keskustelun aina itseensä (ja tietää kaikesta kaiken)

Tuntuvatko keskustelusi hänen kanssaan kovin yksisuuntaisilta? Hän tarvittaessa keskeyttää keskustelun ja kääntää jutun taas itseensä tai omiin mielipiteisiinsä.
Sinun mielipiteilläsi tai sanoillasi ei ole merkitystä.

Ei ole väliä oletko lääkäri tai lakimies; narsisti – oli hän minkä alan miehiä tai naisia tahansa – tietää omasta mielestään aina enemmän lääketieteestä tai laista kuin alan ammattilainen.

Lue myös: Introvertti, ekstrovertti ja parisuhde

2. Säännöt eivät koske narsisteja

Säännöt ovat ihmisille, jotka eivät ole kyllin fiksuja tekemään päätöksiä itsekseen, ajattelee narsisti. Moni narsisti kokee olevansa sääntöjen ja jopa lain yläpuolella. Oli kyseessä sitten jonossa etuilu tai invapaikalle väärinpysäköinti.

3. He pitävät yllä kiiltävää ulkokuorta

Narsisti pitää tarkkaa huolta imagostaan. Toki kaikki ihmiset haluavat pärjätä elämässä ja elää mukavasti, mutta narsistille tämän näyttäminen ulkopuolisille on erityisen tärkeää. He haluavat näyttää varakkailta, suosituilta ja menestyviltä – vaikka he eivät välttämättä näitä ominaisuuksia täyttäisikään.

He kyllä ilmoittavat myös, mikäli tuntevat kuuluisia tai menestyneitä ihmisiä, jotta vastapuolelle jäisi kuva, että hän on niin sanotusti ”piireissä”.

4. He ovat karismaattisia ja antavat hyvän ensivaikutelman

Ensi alkuun narsistin hurmaava persoonallisuus voittaa ihmiset puolelleen. He ovat itsevarmoja ja mielenkiintoisia, sekä he osaavat ladella juuri sinuun tehoavat kohteliaisuudet. Ajan myötä itsekkäät motiivit kuitenkin puskevat läpi ja narsistin todellinen luonne tulee ilmi.

Lue myös: Miten päästä yli yksipuolisesta rakkaudesta?

5. Hän pönkittää omaa egoaan aliarvioimalla muita

Tuntuuko sinusta, että et riitä narsistiselle miehellesi tai naisellesi? Narsistin tyypilliseen käytökseen kuuluu toisten ihmisten aliarviointi. Hän saattaa kommentoida negatiivisesti tekemisiäsi tai sanomisiasi. Parisuhteessa usein tuntuu siltä, että kaikki mitä sinä teet, on väärin.

Hän saattaa kritisoida ja saada sinun itsetuntosi niin maihin, että et edes uskalla harkita eroa hänestä. Hän saattaa jopa levittää sinusta valheellista tietoa lähipiirillesi, jotta hänen egonsa kiillottuu ja ikään kuin sinä olisit syyllinen kaikkiin ongelmiin.

6. Narsisti olettaa muiden ihannoivan tätä

Narsisti mies tai nainen todella uskoo, että kaikki ihmiset, olivat he sitten työkavereita tai ex-kumppaneita, ihailevat häntä. Mikäli joku ei hänestä pidä, hän syyttää näitä kateellisiksi.

Narsisti on kovin herkkä kritiikille. Hän joko sivuuttaa kritiikin tai hän kääntää kritiikin sen antajaa kohtaan. He muistavat kritiikin ja yrittävät rangaista niitä, jotka hänelle uskaltavat vastaan jotain sanoa.

7. Empatian puute – narsistin tyypillisin ominaisuus

Narsisti ei kykene ajattelemaan empaattisesti, eli ajattelemaan miltä sinusta tuntuu, tai miten koet jonkin asian. Vain ja ainoastaan hänen tarpeillaan on merkitystä. Tämä on kenties se raskain asia parisuhteessa narsistisen puolison kanssa. Et tunne oloasi rakastetuksi tai sinun tunteillasi ei ole mitään väliä.

Narsisti on yleensä myös manipuloinnin mestari, joten hän voi teeskennellä välittävänsä tunteistasi, mikäli se edesauttaa hänen tavoitteidensa saavuttamista.

Lue myös: Pettääkö puolisoni? 7 pettämisen merkkiä

Yhteenveto

Onko narsistisessa parisuhteessa ero ainoa vaihtoehto?

Monet psykologian ammattilaiset ovat sitä mieltä, että narsistia ei voi muuttaa. Narsistihan ei tiedä tai tunnusta itsessään olevan vikaa, joten miten hän voisi muuttua? Ongelman ratkaisuhan vaatii lähes asiassa kuin asiassa ongelman tiedostamisen ja myöntämisen. Jotkut narsistisia piirteitä omaavat ihmiset sen sijaan saattavat olla halukkaita kehittämään itseään, mikäli he ymmärtävät tekevänsä käytöksellään hallaa lähipiirilleen.

Mitään yleispätevää neuvoa asiaan ei oikein ole, koska jokainen tapaus on erilainen. Monessa tapauksessa ero on pitkä ja raskas prosessi, mikäli narsistin uhrilla ei ole voimia laittaa suhdetta kerrasta poikki ja minimoida eron jälkeistä kommunikaatiota.

Mikäli todella kärsit omassa parisuhteessasi, kannattaa epäröimättä hakea apua ammattiauttajalta tai vertaistukea esimerkiksi narsistien uhrien tuki ry:ltä.

Lähteet

1 https://www.psychologytoday.com/blog/suffer-the-children/201604/help-am-i-narcissist

2 https://www.psychologytoday.com/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201511/7-things-only-narcissists-do

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole