Kehonkieli ensimmäisillä treffeillä – mitä se paljastaa?

Kehonkieli ensimmäisillä treffeillä

Kumppanin hausta henkilökohtaiseen tapaamiseen: Mitä kehonkielesi paljastaa sinusta ja miten vältät väärinkäsityksiä. Viestinnän tutkimukseen perustuvia käyttäytymisvinkkejä.

Tänään on viimein se päivä. Kuluneet viikot Lauri on viettänyt kirjoitellen sähköposteja tai puhelimessa puhuen, mutta nyt hän istuu kahvilassa ja odottaa Susannaa. Lauri on jo nähnyt Susannan kuvan, mutta todellisuudessa ihmiset voivat näyttää niin kovin erilaisilta. Ja ehkäpä keskustelut Susannan kanssa olivat niin mukavia ja luontevia vain siksi, että heillä oli Internetin tuoma anonymiteetti suojanaan. Kasvokkain tapaaminen on erilaista.

Laurin ja Susannan tulikaste koittaa nyt. Lauri on tietenkin hieman etuajassa, ja Susanna antaa odottaa itseään muutaman minuutin. Selkä kumarassa Lauri katselee ovea hermostuneena. Joka kerta kun ovi aukeaa, hän värähtää jännityksestä. Lauri heiluttelee jalkojaan pöydän alla levottomana ja alkaa pureskella kynsiä huomaamattaan. Onko tämä oikeasti se ensivaikutelma, jonka hän haluaa antaa? Ennen kuin paniikki valtaa Laurin, hänen kannattaa hengittää muutama kerta syvään ja miettiä, minkälaisen ensivaikutelman haluaa Susannalle antaa.

Kehonkieli ensitreffeillä: Mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota

Kehonkielellä, eleillä ja ilmeillä on ratkaiseva merkitys siihen, minkälaisina meidät nähdään. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että terve itseluottamus on monilla elämän osa-alueilla menestyksen avain. Itsevarmat – eivät ylimieliset tai liian ujot – ihmiset antavat ystävällisen, menestyvän ja viehättävän vaikutelman. Ensitreffeillä ei siis kannata olla liian ylimielinen, mutta ei myöskään turhan ujo ja epävarma.

Muistele sellaista kertaa, kun olet tavannut todella ujon ihmisen. Lapsissa ujous mielletään usein söpöksi, mutta aikuisella liiallinen ujous voidaan tulkita haluttomuudeksi tai jopa epäpätevyydeksi. Ujous saatetaan tulkita väärin myös välinpitämättömyydeksi – ja tätä kuvaa et varmaankaan halua antaa itsestäsi ensimmäisillä treffeillä.

Äärimmäisen ujouden lisäksi kannattaa välttää antamasta itsestään ylimielistä vaikutelmaa. Sen perimmäisiä syitä ovat usein epävarmuus ja pelko. Ulkopuoliset eivät kuitenkaan voi tietää sitä, vaan näkevät vain pintapuolen.

Kiinnitä huomiota kehonkieleesi. Eteen- tai ylöspäin suunnattu leuka tai arvosteleva katse kertovat toiselle ylimielisestä asenteesta. Pyri siis välttämään sitä!

Palataan takaisin kertomukseen Laurista ja Susannasta.

Ensimmäinen tapaaminen kasvotusten: Käyttäytymisvinkkejä

Kun ovi aukeaa sadannen kerran, Susanna astuu kahvilaan. Entä Lauri? Hän on paniikissa. Mitäs nyt? Lauri ei haluaisi vaikuttaa yli-innokkaalta, mutta ei myöskään välinpitämättömältä. Vähäeleinen ja kylmänviileä pään nyökäytys olisi naurettavaa. Hän ei myöskään halua hypähtää pystyyn ja alkaa huitoa Susannelle liian innoissaan. Kuinka siis löytää tasapaino näiden vaihtoehtojen väliltä, jotta Lauri vaikuttaisi mukavalta, hurmaavalta ja helposti lähestyttävältä, mutta ei epätoivoiselta höntiltä.

Koska Susanna ei vieläkään ole nähnyt Lauria, vaikka katseleekin oikeaan suuntaan, Lauri voisi heiluttaa hymyillen Susannalle kättään tervehdykseksi. Näin hän saisi Susannan huomion ilman, vetämättä kuitenkaan koko kahvilan yleisön huomiota itseensä.

Kevyt pään heilautus taaksepäin sekä hillitty käden heiluttaminen antavat ihmisestä tutkimusten mukaan sympaattisen vaikutelman. Näin saat myös kiinnitettyä toisen ihmisen huomion itseesi.

Susanna seisoo Lauria vastapäätä. Nyt Lauri miettii, kuinka hänen tulisi tervehtiä. Hän ei ole varma pitäisikö hänen istua paikoillaan vai nousta seisomaan. Pitäisikö hänen ojentaa kätensä vai syleillä Susannaa? Vai antaisiko hän jopa suukon poskelle? Toisaalta hän tuntee Susannan, mutta toisaalta taas ei. Ja miten Susanna suhtautuisi halaukseen? Tai pitäisikö hän kättelyä ikään kuin hylkäyksenä? Mitä Laurin pitäisi tehdä?

Laurin tulisi joka tapauksessa nousta seisomaan. Herrasmiehet ovat arvossaan myös nykypäivänä! Mutta entä sen jälkeen?

Onneksi viestinnän tutkijoilla on myös tähän vastaus valmiina. Tällaisessa tilanteessa on parasta koskettaa vastapuolen kyynärpäätä tai olkapäätä kevyesti ja tervehtiä henkilöä sanoen hänen nimensä. Kuvattu kosketus on hienotunteinen eikä tungetteleva, ja auttaa ottamaan ensimmäisen kontaktin.

Kun asetutte pöydän ääreen, on parempi istua 90 asteen kulmaan kumppanista kuin suoraa hänen vastapäätä. Tämä edistää avointa, rentoa ja luottamuksellista ajatustenvaihtoa. Suoraan kasvotusten tapahtuva keskustelu luo paljon vakavamman ilmapiirin.

Susanna ja Lauri istuvat nyt yhdessä pöydän ääressä, ja alkukankeus on kadonnut. Lukuisten sähköpostiviestien ansiosta keskustelun aloittaminen on helppoa. Tämä on Internetissä tapahtuvan kumppanin haun suurimpia etuja!

Kehonkielellä osoitat olevasi kiinnostunut keskustelukumppanisi jutuista

Kun katsoo Lauria ja Susannaa, huomaa heti, että nämä kaksi ovat syventyneet tiiviiseen keskusteluun, jossa ei tunnu syntyvän hiljaisia hetkiä tai taukoja. Päinvastoin, molemmat osoittavat vartalonkielellä, eleillä ja ilmeillä suurta kiinnostusta toisen sanomaa kohtaan.

Tutkijat ovat selvittäneet muutamia perusasioita, joilla voit osoittaa toiselle, että on kiinnostunut hänen sanomisistaan. Nyökkäys osoittaa, että kuuntelet ja seuraat puhetta aktiivisesti. Näin keskustelu virtaa ja rohkaiset keskustelukumppaniasi jatkamaan. Kehon tulisi olla puhujaan päin, ja hieman kallistunut tämän suuntaan.

Sinun tulisi silloin tällöin ottaa keskustelukumppaniisi katsekontakti tai katsoa sitä asiaa, mistä hän puhuu. Jos Susanna esimerkiksi kertoo miksi hänellä on laastari kädessään, Laurin tulisi katsoa sitä ainakin kerran. Myös se, että toistat keskustelukumppanisi sanoja tai lausahduksia osoittaa, että seuraat puhetta kiinnostuneena.

Huumori voi olla alussa hieman hankala aihe kahdelle toisilleen vielä aika tuntemattomalle ihmiselle. On tilanteita, jolloin keskustelukumppanisi ei osoita ilmeillään ja eleillään, vitsaileeko hän, etkä sinä välttämättä ole varma. Muista siis itsekin, että jos et osoita kehonkielelläsi vitsailleesi, toinen ei välttämättä ymmärrä sitä.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin eleitä, joilla voit osoittaa vitsailleesi: kallista päätäsi ja iske silmää. Jos tämä tuntuu liian teennäiseltä voit myös nauraen tai hymyillen kertoa, että edellinen kommenttisi oli vain vitsi. Miten käyttäydytkään, muista ettei vastapuoli tunne sinua. Älä siis oleta, että hän on perillä sinusta läpikotaisin ja osaa lukea ajatuksesi.

Laurilla ja Susannalla ei ole kommunikointiongelmia, ja molemmat ovat kiinnostuneita toisistaan. Susanna ei kuitenkaan tiedä, miten osoittaisi sen.

Näin osoitat olevasi kiinnostunut painostamatta toista

Tässä kohtaa pätevät samat ohjeet kuin siinä, kuinka voit osoittaa kuuntelevasi toista: avoin, toiseen henkilöön suunnattu vartalo, hymy ja katsekontakti. Ennen kaikkea naiset osoittavat kiinnostuksensa yleensä kallistamalla päätään hieman sivulle, laskemalla leukaa ja katsomalla kulmien alta.

Myös huulten pureminen on merkki mielenkiinnosta. Voit viestiä kiinnostuksesta myös hennolla kosketuksella esimerkiksi kun nauratte yhdessä. Ja joitakin asioita voit sanoa jo ensitreffeillä – kuten sen, että sinulla oli hauskaa ja haluaisit tavata mielelläsi uudestaan.

Harjoittele kehonkieltä tietoisesti niin teet treffeillä hyvän vaikutuksen!

Mistä muuten tunnistaa, että mies on liikkeellä tositarkoituksella?

Tietoa kirjoittajasta: Stephanie Wood

Katso lisää artikkeleita Stephanie Wood