Viisi persoonallisuuspiirrettä: avoimuus

Avoimuus

Oletko lukenut oman persoonallisuusprofiilisi ja haluat tietää lisää yksittäisistä persoonallisuuspiirteistä? Tässä ELIITTIKUMPPANIn Neuvonta-osiossa kerrotaan lisää aiheesta. Saat täältä tärkeimmät tiedot persoonallisuuspsykologian viidestä ulottuvuudesta eli ekstroversiosta, avoimuudesta, ystävällisyydestä, neuroottisuudesta ja tunnollisuudesta.

Avoimuus on persoonallisuuspiirre, joka mittaa sitä, kuinka avoimesti ihminen suhtautuu uusiin asioihin.

Tämän ulottuvuuden yhdessä ääripäässä ovat ne ihmiset, jotka innostuvat erittäin nopeasti uusista asioista, ja toisessa ääripäässä ne ihmiset, jotka tarkastelevat muutoksia epäilevästi ja pitävät enemmän tutuista asioista.

Uutta ja ennennäkemätöntä vai vanhaa ja hyväksi havaittua

Ihmiset reagoivat uusiin impulsseihin eri tavoin. Osa ihmisistä tuntee vetoa uuteen, koska se on jännittävää ja kiinnostavaa, kun taas toiset näkevät enemmän uuteen liittyvän muutoksen. He tuntevat olonsa paremmiksi, kun hyväksi havaittua ja totuttua ei tarvitse jatkuvasti kyseenalaistaa ja korvata uudella.

Tämä esimerkki selventää eroa: jos voit valita, menetkö mieluummin uuteen ravintolaan, joka tarjoaa eksoottisia ruokia, joita et ole ennen maistanut, vai menetkö syömään siihen ravintolaan, jossa tiedät kokemuksesta saavasi hyvää ruokaa?

Kuten muidenkaan persoonallisuuspiirteiden kohdalla, tässä ei jaotella ihmisiä vain enemmän avoimiin ja vähemmän avoimiin, vaan tehdään tarkempi erittely, joka ottaa huomioon tämän ulottuvuuden eri puolet. Persoonallisuustestin perusteella saamme selville kiinnostuksesi uusiin asioihin, millä perusteella avoimuus-ulottuvuuden arvosi määräytyy.

Lyhyt tulkinta testituloksista

Korkea avoimuusarvo kertoo luovuudesta ja kokeilunhalusta. Useimmiten nämä piirteet esiintyvät sellaisilla ihmisillä, joilla on myös hyvä sanallinen kommunikaatiokyky, poliittisesti liberaalit näkemykset ja voimakas kiinnostus taiteeseen ja kulttuuriin.

Tietoa kirjoittajasta: Stephanie Wood

Katso lisää artikkeleita Stephanie Wood