Sydänsurut ja niistä toipuminen

Sydänsurut ja toipuminen

Sydänsurut – tuo sydäntä vihlova tilanne, jossa lähes kaikki meistä ovat joskus olleet. Ikävät aamuherätykset, kun huomaat vierelläsi olevan tyhjän sängynpuolikkaan. Koska päädyit lukemaan tätä artikkelia, olet kenties rakkauden aiheuttamien sydänsurujen uhri. Ota tukeva, nenäliinalla päällystetty ote nenästäsi, niistä kunnolla, kuivaa silmäkulmasi ja sano itsellesi, että kyllä tästä selvitään! Aikaa se tulee toki vaatimaan ja kaiken negatiivisuuden keskellä positiivista ponnistelua, mutta usko pois, haavoittunut sydän vielä toipuu.

Rakkauden tuska on henkistä ja fyysistä

Sydänsurut aiheuttavat monesti niin psyykkistä kuin fyysistäkin pahoinvointia. Eräs tutkimus osoittaakin sydänsurujen todella voivan olla kivuliaita ja henkisesti väsyttäviä, sillä sydänsuruista kärsivän aivot saattavat laukaista aitoa fyysistä kipua muistuttavia tuntemuksia*. Tämä on usein aliarvostettua toipumisprosessin kannalta, sillä ero voi johtaa todellisiin tunne-elämän ongelmiin.

Lähimmäisen tuki tärkeää

Sydänsuruihin on olemassa luonnollinen lääkitys, nimittäin hyvien kuuntelutaitojen omaavien ystävien ja perheenjäsenten tuki. Rakkaasta eroamisen alkuvaiheessa elimistömme tuottaa enemmän kortisolia (stressihormoni) ja vähemmän mielihyvää tuottavia hormoneja. Tämä hormonien epätasapaino saa sydänsuruisen mielen matalaksi, ja sitä vastaan olisi hyvä kamppailla kevyttä liikuntaa harrastamalla. Ennen kaikkea tulisi kuitenkin yrittää välttää yksin suremista ja päästä puhumaan huolista lähimmäisen kanssa. Sopivan ystävän puuttuessa on täysin suositeltavaa käydä ammattiauttajan juttusilla. Ei ole mitään parempaa keinoa sydänsurujen taltuttamiseen kuin puhuminen!

Lue myös: Paripsykoterapeutin ajatukset: miten selvitä avioerosta?

Erosta selviytyminen vaatii asian hyväksymisen

Monet reagoivat särkyneen sydämen aiheuttamiin sydänsuruihin välttelemällä eksän näkemistä, kuulemista ja jopa ajattelemista. Tämä on monesti järkevää ja väistämätöntä ja entiseen kumppaniin yhteydenotto onkin yleisesti ottaen huono idea. Tästä huolimatta päättyneen suhteen poissulkemisella mielestään voi olla myös negatiivisia vaikutuksia. Eroon johtaneet asiat olisi hyvä voida käsitellä, jotta selviät erosta entistä vahvempana ihmisenä kohti tulevaisuutta.

Kuinka eroon sydänsuruista?

ELIITTIKUMPPANIn toimitus teki hiljattain brittiläisellä sisarsivustollaan tutkimuksen, josta selvisi mielenkiintoinen yhteenveto miten rakkauden haavoittamat britit ovat taltuttaneet sydänsurunsa. Tuloksissa on havaittavissa jonkin verran hetkellistä mielihyvää tuottavia tekoja, kuten lohtusyömistä, irtosuhteita, yleistä itsensä hemmottelua ja yöelämässä juhlimista. Suurin osa kuitenkin koki parhaaksi tavaksi päästä surusta eroon keskustelemalla ystävien kanssa.

Sydänsurut infograafi

Avoimella sydämellä kohti tulevaisuutta

On ymmärrettävää, että suljemme sydämemme uudelle rakkaudelle eron jälkeen. Tästä huolimatta sydämen kokonaan sulkeminen uusille tuttavuuksille voi hidastaa toipumisprosessia entisestään. Monet laittavat uusien ihmisten tapailun tauolle turhan pitkäksi aikaa peläten, että tunteet joutuvat taas kaltoin kohdelluiksi. Hätiköintiin ei ole tarvetta, mutta sydämen pikku hiljaa avaaminen mahdolliselle uudelle pitkäaikaiselle kumppanille on omiaan auttamaan sydänsuruista toipumiseen.

Uudet mahdolliset treffikuviot on hyvä aloittaa hitaasti ja rauhassa tutustuen vain sellaisiin ihmisiin, joihin sinulla muodostuu hyvä henkinen yhteys. Yksi tapa on tutustua nettideittailun ihmeelliseen maailmaan, jossa voit rennosti katsella mitä esimerkiksi ELIITTIKUMPPANIn yli 100 000 suomalaisen sinkun joukosta löytyy!

Rekisteröidy nyt ilmaiseksi ELIITTIKUMPPANIin!

Ajatuksia? Laita kommenttia alapuolelle tai sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Lähteet

* Kross, E., Berman, M.G., Smith, E.E. & Wager, T.D. (2011). “Social rejection shares somatosensory representations with physical pain”. PNAS journal. Vol. 108. No. 15. Pp 6270-6275

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole