Miten selvitä erosta: avioerosta uuteen suhteeseen

Miten selvitä erosta?

Suhteen ajautuminen eroon herättää monenlaisia tuntemuksia. Tunteiden kirjoa kuvaavat muun muassa pettymys, ahdistus, pelko, suru ja neuvottomuus, sekä toisaalta taas suuri syyllisyys ja häpeä. Avioerosta kuitenkin voi, ja pitääkin selviytyä. Miten erosta voi selvitä ja kuinka aloittaa uusi parisuhde eron jälkeen? Paripsykoterapeutti Minna Tuominen vastaa.

Vaikka avioero tuntuu ylitsepääsemättömältä, omien tunteiden tunnistaminen, sekä niiden kanssa eläminen auttavat selviytymään erosta.

Keskustelimme Minna Tuomisen, paripsykoterapeutin, papin sekä ennen kaikkea vaimon ja äidin kanssa avioerosta ja siitä selviytymisestä.1

Kuinka avioeron herättämiin tunteisiin tulisi suhtautua?

– Erokriisissä tärkeintä on tunnistaa omia tunteitaan ja elää niiden kanssa, sillä tunteet ovat tärkeä viesti itsestämme ja sisimmästämme. Tunteiden torjuminen ei poista niitä, vaan päinvastaisesti juuri torjutut tunteet ohjaavat käyttäytymistämme enemmän kuin ne, jotka tunnistamme ja hyväksymme, Minna toteaa.

Kannattaa siis käsitellä vaikeita tunteita ulkopuolisen kanssa tai vertaistuen avulla: samassa elämäntilanteessa olevat jaksavat kuunnella ja tukea. Minnan mukaan tällaisia tunteita ovat vaikkapa viha, ahdistus ja mustasukkaisuus tai toisaalta pysähtyminen ja sureminen. Hänen kokemuksiensa mukaan jonkinasteinen viha eroprosessissa auttaa irrottautumaan menneisyydestä.

”Yksi elämän paradokseista on, että me suunnittelemme elämää, eikä se kenellekään kaiken osalta mene, niin kuin on suunnitellut ja halunnut. Se on elämän koulu, ja siihen suostuminen tekee nöyräksi. ”

Suorita testi: Oletko valmis uuteen parisuhteeseen?

Mitä erotilanteessa tulisi muistaa ja toisaalta taas välttää?

– Erosta kannattaisi puhua niin kauan kuin täytyy. Itke, huuda metsässä, pura tunteita ulos. Ota aikaa surulle: elämä ei mennyt niin kuin olin halunnut. Vanha parisuhde ja sen ongelmat täytyy kuitenkin surra pois, ilman sitä emme pysty siirtymään elämässä eteenpäin. Älä jää yksin, hidasta tarvittaessa tahtia, Minna neuvoo.

Minna painottaa myös rehellistä tunteiden näyttämistä lapsille. Heitä ei saisi kuormittaa liikaa, mutta suruun täytyy olla mahdollisuus niin itsellä kuin lapsellakin. Kannattaa varoa toisen vanhemman arvostelemista lasten kuullen, he eivät ole avioeron peli- tai kostonappuloita.

Eron syyn tulisi myös olla selvä kummallekin osapuolelle. Ei ole reilua häipyä yhtäkkiä ja selittelemättä. Minnan mukaan toisaalta myös liian hitaat erot ovat vaikeita. Kun on päätetty erota, pitää muuttaa eri osoitteisiin, eikä seksiä enää voi harrastaa keskenään.

– Muista myös arvostaa ex-aviopuolisoasi tai aikaasi hänen kanssaan, sillä se on muokannut sinusta sen, joka olet nyt. Anna anteeksi ex-puolisolle, itselle ja kohtalolle, katkeruus ei tee kenellekään hyvää, Minna selventää.

Kuinka erosta voi selvitä?

– Ulkoisesti voi näyttää siltä, että joku on selvinnyt avioerosta hyvin ja nopeasti. Vaarana voi olla kuitenkin se, että eroa on vähätelty ja on edetty liian nopeasti. Avioerosta voi selvitä myös niin, että eron aiheuttaman kolhut ovat näkyviä: niiden kanssa oppii elämään, Minna lohduttaa.

Minnan neuvot erosta selviämiseen ovat hyvin yksioikoiset: yritä tehdä jotain mistä pidät, vältä ikäviä ja energiaa vieviä ihmisiä. Lisää niitä asioita, joista saat hyvän mielen, liikunta ja ulkoilma antavat energiaa.

Jokainen pitkäaikainen parisuhde muuttaa ja muokkaa meitä. Avioero ei voi koskaan olla täysin loppuunkäsitelty, merkittävät ihmiset kulkevat aina meissä mukana. Elämä jättää jälkiä, mutta eroprosessi on pitkällä, kun tämän voi myöntää ja hyväksyä.

”Avioero on osa suurta elämän koulua, jossa meistä kuoritaan ydin esille – kriisi on aina mahdollisuus löytää syvempi ja parempi elämä.”

Lue myös: Miksi sydänsurut sattuvat henkisesti ja fyysisesti?

Kuinka aloittaa uusi parisuhde avioeron jälkeen?

• Vanhasta parisuhteesta olisi hyvä päästä yli ennen uuden aloittamista. Muuten uuteen parisuhteeseen hiipii helposti vanhan suhteen ongelmia uusilla maustettuna.

• Viihdy itsesi kanssa, silloin on helpompi liittyä toiseen ihmiseen ripustautumatta. Kun olet joutunut tilanteeseen, joka on vaikea ja jota et toivonut itsellesi, olet siitä selviydyttyäsi vankemmalla pohjalla itsesi kanssa.

• Suhtaudu itseesi lempeästi. Itsensä rakastaminen on yhteydessä siihen, osaako rakastaa toista.

• Aina on mahdollista löytää uusi rakkaus. Tapaa ihmisiä! Netin deittipalveluissa on hyvin aikaa tutustua ihmisiin hiljalleen.

Rekisteröidy

”Kriisissä ihmisen on hyvä pitää perusasioista kiinni: Muista syödä ja nukkua. Näe ihmisiä. Älä turruta suruasi alkoholiin, se ei auta.”

Miten selvitä erosta? Paripsykoterapeutti Minna Tuominen vastaa.

Minna on 40-vuotias pappi, paripsykoterapeutti ja yksi Oisko Tulta?-blogin kirjoittajista.

Hän on toiminut kasvatuksen, lasten, nuorten ja perheiden parissa aina päiväkodin ohjaajasta seurankunnan pappiin saakka. Nyt Minna toimii oppilaitospappina nuorten aikuisten parissa. Hän ohjaa erilaisia ihmissuhderyhmiä, sekä auttaa kriisissä olevia pariskuntia hahmottamaan, mistä kriisissä on kysymys ja auttaa eteenpäin, joko yhdessä tai erikseen.

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä osoitteeseen [email protected]

——————————
1Artikkeli perustuu sähköpostihaastatteluun Minna Tuomisen kanssa.

Tietoa kirjoittajasta: Sanna

Sanna vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita Sanna