Ikäero parisuhteessa – missä menee raja, vai meneekö ollenkaan?

Ikäero parisuhteessa

Vanhempi mies ja nuori nainen. Nuori mies ja vanhempi nainen. Kombinaatioita on tänä päivänä monia ja ikäero parisuhteessa on monille numeroita vain.

Yhteiskunta ja sosiaalinen paine on hellittämässä otettaan myös pariskuntien ikäerojen suhteen. Pop-laulajat ja muut viihdetaiteilijat ovat olleet edelläkävijöinä ja näyttäneet, että myös nainen voi olla miestä rutkasti vanhempi.

Tyypillisestihän miehet etsivät nuorempaa naista ja naiset etsivät vanhempaa miestä. Erään evoluutiota tutkivan käsitteen mukaan asia menee kutakuinkin näin:
Miehet viehättyvät nuorista naisista, koska nämä ovat hedelmällisempiä. Naiset puolestaan viehättyvät vanhemmista miehistä, koska näillä on tyypillisesti isommat resurssit.

Asiaa on myös tutkittu:

Vuonna 1989 tehtiin tutkimus, joka käsitti 37 eri kulttuuria 6 eri mantereella. Kyselyyn vastanneilta ihmisiltä kysyttiin heidän ikäpreferenssiään kumppaniaan kohtaan. Kaikissa kulttuureissa miehet halusivat naimisiin itseään nuorempien naisten kanssa (keskimäärin 2,66 vuotta nuoremman). Naiset puolestaan halusivat naimisiin itseään keskimääräisesti 3,42 vuotta vanhemman miehen kanssa.1

Lue myös: 5 vinkkiä onnelliseen avioliittoon

Vanhempi mies, nuorempi nainen

Oletko parisuhteessa vanhemman miehen kanssa? Tai sinä olet juuri se vanhempi mies?

Tällaisessa parisuhteessa iso ikäero ei vaikuta olevan ongelma, mikäli siis tilastoja, tutkimuksia ja yleisiä mielipiteitä tutkitaan.

Ennakkoluulot saattavat tietenkin hieman yrittää vallata pienen ihmisen ajatuksia, kun 83-vuotias öljymiljardööri nai 24-vuotiaan tosi-tv-tähden, mutta 10-20 vuoden ikäero missä tahansa ihmisryhmässä ei tunnu merkitsevän nykyään mitään. Katsopa vaikka maamme presidenttiä ja hänen puolisoaan, joilla on ikäeroa lähes 30 vuotta.

Lue myös: 5 vinkkiä seniori-ikäisten treffeille

Nuorempi mies ja vanhempi nainen

Mitä sitten, jos parisuhteessa on vanhempi nainen ja nuori mies?

Tällöin ainoana rajoitteena biologisella tasolla voi olla tilanne, jossa mies haluaa saada omia lapsia, mutta naisella on jo hedelmällisimmät vuodet takanaan. Toki lääketiede on tähänkin asiaan tuonut hieman joustoa ja naisille lisävuosia, mutta eivät nekään aina tilannetta ratkaise.

Mikäli omien biologisten lasten hankkiminen ei ole suunnitelmissa, ei tällaisessa parisuhteessa ole muita ”esteitä”. Sen ovat kotimaiset musiikkivaikuttajat, Hollywood-starat ja tuhannet tavalliset pariskunnat todistaneet.

Lue myös: Mitä mies/nainen haluaa parisuhteelta?

Riskit parisuhteissa, joissa iso ikäero?

Jos parisuhteessa on iso ikäero, vaatii se tietenkin molemmilta kunnioittavaa asennetta toisiaan kohtaan. Jos vanhempi osapuoli kohtelee toista kuin lastaan, tai nuorempi valittaa kun toinen käyttäytyy kuin ”vanhus”, niin tällainen parisuhde tuskin on kovin pitkäikäinen.

Toinen mahdollinen riski voi olla oma lähipiiri. Hyväksyvätkö he sinut ja kumppanisi ikäeroineen päivineen? Jos tukea omalta lähipiiriltä ei saa, voi silläkin olla negatiiviset vaikutukset suhteen lujuudelle.

Ikäero parisuhteessa ei merkitse enää juuri mitään

Kannattaa siis pohtia miksi sinua mietityttää ikäero kumppanisi kanssa. Jos kyseessä on biologinen syy, eli lasten saaminen, on epäröinti aivan luonnollista.

Mikäli kyseessä on vain yhteiskunnan luomat odotukset ja ”paineet”, niin kannattaa pohtia onko se sen arvoista, että luopuisit rakkaudesta vain muiden ihmisten ajatusten tähden.

Siinä missä luolamiehet ja –naiset etsivät hedelmällistä tai resurssirikasta kumppania, se ei ole enää se ainoa vaatimus parisuhteiden syntymiselle. Oli parisuhteessasi ikäeroa suuntaan tai toiseen, Eliittikumppanin toimitus toivottaa teille rakkaudentäyteistä parisuhde-eloa!

Lähteet

1https://www.psychologytoday.com/blog/head-games/201308/when-it-comes-dating-do-age-differences-matter

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole