Array

Avioero & lapset – vanhempien 5 yleisintä virhettä | Eliittikumppani

Lapset ja avioero – vanhempien 5 yleisintä virhettä

Avioero ja lapset

Avioero tai parisuhteesta eroaminen on vaikea, mutta vielä vaikeampaa se on kun siihen liittyy lapsia. Millainen itse asiassa on avioeron vaikutus lapseen? Tässä artikkelissa vinkkejä siihen, miten helpotat lapsen elämää eron hetkellä.

Perhe- ja avioeroasiantuntija M. Gary Neuman kertoo webmd.comin artikkelissa vinkkejä vanhemmille, jotta nämä eivät vahingoittaisi lapsia emotionaalisella tasolla eron johdosta.

Mikäli teillä on avioeron myötä yhteishuoltajuus lapsiinne, tässä 5 vinkkiä, joiden avulla lapset kärsivät erosta mahdollisimman vähän.

1. Älä tee lapsesta viestinvälittäjää

”Liian moni vanhempi yrittää kommunikoida lapsensa kautta” sanoo Neuman. Siitä koituu tarpeetonta emotionaalista stressiä lapselle, joka joutuu ikään kuin neuvottelemaan asioita, joita vanhemmat eivät osaa keskenään hoitaa.

Mikäli keskustelu ex-kumppanin kanssa ei ota onnistuakseen, on helpompaa kommunikoida esim. sähköpostitse tai kirjoitettuina viesteinä – keskittyen ainoastaan käytännön asioihin ilman tunteenpurkauksia.

Lue myös: Kumppani jätti? 10 asiaa, joita ei kannata tehdä

2. Äläkä tee lapsesta sinun terapeuttiasi

Kun sinulla on itselläsi vaikeaa, älä mene siihen ansaan, että alkaisit teini-ikäiselle lapsellesi puimaan eron syitä ja yksityiskohtia tai vihaasi kumppaniasi kohtaan. Hae rohkeasti ulkopuolista apua omiin ongelmiisi ja pysy mieluummin vanhempana lapsellesi.

3. Kuuntele ja ymmärrä lastasi

”Lapsen pitää tuntea olevansa ymmärretty” Neuman sanoo. Eron jälkeen heidän tunteensa ovat myllerryksessä. Kuuntele lapsiasi äläkä kerro heille mitä ajatella.
Ex-kumppanin kritisointi lasten kuullen on epäkunnioittavaa lastakin kohtaan – onhan lapsesi puolet sinua ja puolet kumppaniasi.

Jos lapsesi vaikuttaa alakuloiselta ex-kumppanisi löydettyä uuden tyttö/poikaystävän, voit sanoa esim. ”vaikuttaa, että olet asiasta hieman suuttunut, pitääkö paikkaansa?” Sinulla ei tarvitse olla vastauksia lapsellesi, sinun vain täytyy kuunnella häntä.

Keskity siis tuntemaan lapsesi tunteita, eikä pelkästään omiasi. Lapsi toipuu erosta, kun teillä on rakastava yhteys ja lapsella tunne siitä, että häntä ymmärretään.

Lue myös: Milloin erota? Nämä 7 merkkiä sen kertovat

4. Small talkkaa sujuvasti

Neuman kehottaa asiakkaitaan kohtelemaan lapsensa viikonloppuvierailua ex-kumppanisi luona kuin hän olisi käynyt tädillä tai sedällä kylässä. Kysy häneltä positiivisia ja yleisiä kysymyksiä viikonlopusta ja anna asian sitten olla.

Virhe Neumanin mukaan on puolestaan se, mikäli et kysy tai puhu vierailusta mitään, jolloin lapsi stressaantuu ja joutuu ikään kuin tasapainoilemaan kahden eri maailman välillä. Liika (negatiivisilla) kysymyksillä grillailu laittaa lapsesi taas siihen välikappaleeksi, joka ei sekään ole hyvä.

Lue myös: Yksinhuoltajuus ja deittailu

5. Vielä voit korjata virheitä

Eronneet vanhemmat saattavat huomata näistä vinkeistä virheitä, joita he ovat tehneet omien lastensa kanssa. Onko näiden virheiden korjaaminen myöhäistä? Neuman sanoo, että ei ole; lapset ovat erittäin anteeksi antavia – ainakin ennen kuin heistä tulee myöhäisteini-ikäisiä, jolloin suuttumus voi olla pysyvämpää. Jos olet tehnyt virheitä, on tärkeää tehdä seuraavaa:
• Pyydä lapselta anteeksi.
• Selitä tarkalleen mitä olet tehnyt väärin ja vakuuta, että muutat käytöstäsi tästä eteenpäin
• Anna lapsellesi jokin ”turvasignaali”, eli kun äidyt kritisoimaan exääsi liikaa, lapsi voi nostaa vaikkapa kätensä pystyyn. Tällöin huomaat itsekin, että nyt on aika ottaa aikalisä ja lopettaa hänen toisen vanhempansa mollaaminen.

Lähteet

http://www.webmd.com/parenting/features/top-5-mistakes-divorced-parents-make#1

Tietoa kirjoittajasta: EliittiKumppanin verkkotoimitus

EliittiKumppanin verkkotoimituksen tiimi kirjoittaa ajankohtaisia artikkeleita nettideittailusta, sinkkuelämästä ja parisuhteista.

Katso lisää artikkeleita EliittiKumppanin verkkotoimitus