Tunnista huono parisuhde näistä 9 merkistä

Huono parisuhde

Moni tuhlaa monta vuotta huonossa parisuhteessa sinnitellen. Tunnista huono parisuhde listaamiemme 9 merkin avulla.

Oletko jämähtänyt huonoon parisuhteeseen? Et ehkä ole jaksanut erota? Usko pois, monessa parisuhteessa kärvistellään vain sen takia, että laiskuuden vuoksi ei viitsitä ryhtyä eroamaan (lue vaikka tutkimustuloksemme aiheesta).

Teimme 9 kohdan listan, josta voit saada apua omien ajatustesi selkiytymiseen ja pohtimaan onko suhdetta syytä jatkaa.

1. Parisuhdeväkivalta

Laitetaan tähän alkuun tämä itsestään selvä asia, eli parisuhdeväkivalta.

Suomalaisista naisista lähes joka kolmas on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa nykyisessä tai entisissä parisuhteissaan1. Miehistä ei yhtä moni, mutta joissakin parisuhteissa mies on väkivallan uhrina.

Jos joudut jatkuvasti pelkäämään kumppanisi seuraavaa kilahtamista, on henkinen ja fyysinen terveytesi vaarassa. Väkivallalle ei ole mitään selityksiä tai oikeutuksia, vaikka hakkaaja yrittäisi saada tilanteen vaikuttamaan uhrin ”syyltä”. Jos et yksin pääse irti tällaisesta suhteesta, hae ulkopuolista apua.

Elämä on liian lyhyt ja arvokas siihen, että sitä kannattaisi viettää nyrkkeilysäkkinä huonossa parisuhteessa.

2. Tuntuu kuin sinun pitäisi muuttua, jotta voisit tehdä kumppanisi tyytyväiseksi

Parisuhteessa on tapana ottaa vaikutteita ja omaksua tapoja kumppanilta – ei siinä mitään, se on usein vain positiivista. Ongelma asiasta muodostuu, jos huomaat vastoin tahtoasi yrittävän miellyttää kumppaniasi, jotta hän hyväksyisi sinut.

Jos et voi olla oma itsesi parisuhteessa, olet todennäköisesti väärän ihmisen kanssa.

3. Kritiikkiä ja vähättelyä

Kritisoiko ja vähätteleekö kumppanisi sinun saavutuksiasi tai tekemisiäsi? Onnellisessa parisuhteessa kumppanin kuuluisi tukea sinua ja itsetuntoasi – ei nakertaa sitä huonommaksi.

Lue myös: 7 merkkiä joista tunnistat narsistin parisuhteessa

4. Luottamusta ei ole

Kumppanisi on toistuvasti jäänyt kiinni valehtelemisesta – ehkä jopa pettämisestä? Hyvä parisuhde perustuu luottamukseen, joten mikäli et luota kumppaniisi on parisuhteen perusajatus rikki.

5. Kumppani pitää sinua itsestään selvänä

Ihmisillä on tapana ottaa ajan myötä asioita itsestään selvyytenä. Eikö kumppanisi enää edes kiitosta sano, kun tarjoilet hänelle kahvia tai ruokaa pöytään? Eikö hän ymmärrä kuinka onnekas on saatuaan sinulta rakkautta? Terveessä parisuhteessa toista ei pidetä itsestään selvyytenä.

6. Ei seksiä = huono parisuhde?

Onnellisessa parisuhteessa ei ole kyse pelkästä kaveruussuhteesta (ellei näin ole sovittu yhteisymmärryksessä), vaan siihen kuuluu myös seksi ja läheisyys. Jos muut suhteen osa-alueet ovat kunnossa, mutta kumppanin haluttomuus häiritsee sinua, yritä puhua aiheesta hänelle.

7. Haluat enemmän aikaa itsellesi, mutta kumppanisi päinvastoin

Kaipaatko enemmän omaa aikaa, mutta kumppanisi haluaisi olla jatkuvasti yhdessä? Tai toisinpäin?

Parisuhteessa pitäisi olla yhteinen ymmärrys siitä, mikä on kummallekin sopiva määrä omaa ja yhteistä aikaa.

Lue myös: 4 yleisintä syytä eroon

8. Olet henkilökohtaisesti vastuussa kumppanisi onnellisuudesta

Koetko olevasi enemmänkin miehesi tai naisesi huoltaja kuin tasavertainen kumppani? Jos kumppanisi onnellisuus ja henkinen tasapaino riippuu täysin sinusta, ollaan vaarallisilla vesillä. Terveessä parisuhteessa molemmilla on myös omat mielenkiinnon kohteet ja sopivasti itsenäisyyttä.

9. Kumppanisi kontrolloi tekemisiäsi ja tapaamisiasi

Huonon parisuhteen merkkejä on myös se, jos kumppanisi haluaa kontrolloida tekemisiäsi ja menemisiäsi. Hän asettaa säännöt miten pukeudut tai laittaudut ja jopa kertoo ketä saat tapailla ja ketä et.

Miltä parisuhteesi vaikuttaa tämän ”testin” jälkeen? Jos olet oikeasti huonossa parisuhteessa, on aika ryhtyä tekemään asialle jotain: puhumaan kumppanin kanssa ongelmista, hakeutumaan hänen kanssaan ammattilaisen juttusille tai sitten pohtimaan onko parisuhdetta syytä enää jatkaa.

Lähteet

1 http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-main-results-apr14_en.pdf

http://www.huffingtonpost.com/2014/03/06/relationship-problems_n_4856149.html

Tietoa kirjoittajasta: arivuole

Ari vastaa ELIITTIKUMPPANIn toimituksesta.

Katso lisää artikkeleita arivuole